Sallad på linser och rostade rotsaker

Sötman i ugnsrostade rotsaker och kokta belugalinser är en oemotståndligt god kombination med öl. När helheten toppas med sprödstekt bacon, fyllig appenzellerost och en nötig vinägrettsås, är harmonin av höstliga smaker fulländad.

Ingredienser

  • 3 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 rödbetor
  • 2 msk jungfruolivolja
  • 1 tsk flingor av havssalt
  • 2 dl belugalinser (eller andra linser)
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 l vatten
  • 1 msk flytande honung
  • 2 msk finklippt färsk salvia
  • 1 pkt (ca 140–170 g) bacon
  • 100 g blandad grönsallat
  • 100 g appenzellerost

Hasselnötsvinägrett
  • 1/2 dl finhackade hasselnötter
  • 3/4 dl jungfruolivolja
  • 1/2 dl cidervinäger eller ljus balsamvinäger
  • 1/2 tsk flingor av havssalt
  • 1 msk rörsocker
  • helt lite grovmalen svartpeppar ur kvarn

Tillredning

  1. Värm ugnen till 200 grader. Skala och klyfta rotsakerna och bred ut dem på en långpanna med bakplåtspapper.
  2. Ringla oljan över rotsakerna och krydda med salt och peppar. Rosta rotsakerna på mellersta falsen tills de är mjuka och har fått en snygg färg, ca 30 minuter.
  3. Förbered linserna medan rotsakerna är i ugnen. Spola av linserna väl i en tät sil under rinnande vatten. Lägg buljongtärningen i kokvattnet och koka linserna ca 20 minuter tills de är mjuka. Låt linserna rinna av och håll dem varma under lock.
  4. Häll honungen jämnt över rotsakerna och tillsätt den finklippta salvian. Vänd på rotsaksbitarna så att honungen och salvian fördelas jämnt.
  5. Stek baconet knapert i sitt eget fett i en het stekpanna. Täck en tallrik med hushållspapper. Lägg baconet på pappret så att överloppsfettet sugs upp.
  6. Spola vid behov av salladen och torka den i en salladsslunga.
  7. Lägg upp salladen, linserna, rotsakerna och baconet på ett serveringsfat. Flaga appenzellerost över anrättningen.
  8. Blanda till hasselnötsvinägrätten i en skål. Ringla såsen över salladen eller servera den för sig.
Dryckesförslag
Sallad på linser och rostade rotsaker
Öl balanserar upp fettet i baconet och osten. Ett bra val är ett av säsongens oktoberfestöl, eller mera allmänt taget en ljus lager. Också maltigheten hos mörk lager kompletterar fint de lite söta rostade rotsakerna och stilen sitter fint i hösten som sakta blir allt svalare.