Oktoberfestöl

Alko har riggat upp inför årets upplaga av skördefestöl och bjuder på upplevelser för alla ölvänner. Vi får in åtta oktoberfestöl från Tyskland. Försäljningen börjar 31.8.

I september anländer oktoberfestölen med skördetidens jordnära smaker. Den mjuka och lätt karamelliga sötman i ölen lämpar sig utmärkt till höstens rustika rätter.

Oktoberfestölen, som bryggts uttryckligen för fest, har en fylligare och maltigare smak än vanlig lager och lämpar sig i synnerhet till sensommarens rotfrukter, rostat griskött och korv, men kan lika gärna avnjutas som purfinsk bastuöl.

Läs om Bayerns ölstilar efter produkterna nedan.

Oktoberfest och bayerska öltyper

Eftersom Oktoberfest handlar om en nästan 200 år gammal tradition jagar man inte trender. Trots detta har den tyska mörka och fylliga lagern, Märzen, blivit ljusare och friskare Helles under årens lopp.

Hurdana är ölstilarna Märzen och Helles?

Den mest traditionella oktoberfeststilen representeras av ölet Märzen, som har bryggts i Bayern sedan 1500-talet. Märzen är ett fylligt och maltigt underjäst öl med hög alkoholhalt. När det begav sig bryggdes ölet på våren, i regel i mars (März på tyska), och förvarades i svala grottor fram till sensommaren och hösten.

Under de senaste decennierna har många bryggerier i München modifierat sitt oktoberfestöl i friskare riktning. De ljusaste tappningarna påminner om den sydtyska lagern Helles, som tillkom på 1800-talet som svar på en populär ljus tjeckisk pilsner med frisk humlebeska.

De viktigaste egenskaperna hos oktoberfestöl är nog styrkan och maltigheten.

”Nominellt är oktoberfestölet av märzentyp, men i praktiken har det många likheter med Helles”, berättar produktchef Timo Vallo som jobbar med Alkos bryggeriprodukter.

Hur skiljer sig Helles från Märzen?

”Det fylliga ölet Märzen, vars mest karakteristiska egenskap är maltighet, bryggs traditionellt för festtillfällen. Oktoberfest är definitivt ett sådant tillfälle”, säger Timo Vallo.

Helles är som namnet anger ett ljust öl. Ölet med frisk humlebeska är torrare än det fylliga och kraftiga Märzen.

”Märzen bjuder på söt maltighet och Helles på toner av spannmål. Humlebeskan i Helles för tankarna till gräs medan den i Märzen har inslag av örter”, förklarar Vallo.

Vilka maträtter rimmar med Helles och Märzen?

Friskheten i Helles gör att ölet rimmar med fisk och rätter med mild smak. Märzen lämpar sig däremot till feta och mustiga rätter.

Text Matti Koskinen

Mer om öl