Tillbaka
Recept

Ugnspotatis och sås kryddad med rökt paprika

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan

Ugnspotatis och sås kryddad med rökt paprika

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan
60+ min
4 personer
60+ min
4 personer

De här potatisarna steks i ugn och blir saftiga i bakplåtspapper. Tillred en vegansk sås med rökt paprika som fyllning. Avnjut till exempel till bönbiffar med svampsås.

Dryckesförslag

Ofiltrerat fruktigt och friskt veteöl samt torrt friskt och fruktigt sauvignon Blanc-vin från Chile rimmar utmärkt med aromerna i sås kryddad med rökt paprika.

Ingredienser
  • 4 stora potatisar


Sås kryddad med rökt paprika:
  • 1 klyfta vitlök

  • 1 burk havrefraiche

  • en nypa salt

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

  • 0,5–1 tsk rökt paprikapulver

  • 1 tsk ättika

  • en nypa socker

  • (glutenfria rostade lökflingor)

Tillredning
  1. Ställ ugnen på 200 °C. Tvätta potatisarna väl. Skär kryss i potatisarna och linda in dem en och en i bakplåtspapper och tvinna ändarna som ett godispapper. Rada knytena i en ugnsform och stek i ugn cirka en timme.

  2. Sås med smak av rökt paprika: Skala och pressa vitlöksklyftan i havrefraiche. Rör i kryddorna i såsen. Låt kryddorna dra svalt en timme. Servera med lökflingor till ugnspotatis.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen