Tillbaka
Recept

Vegansk söt löksill

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan

Vegansk söt löksill

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan
4 hrs+
4 personer
4 hrs+
4 personer

Vegansk löksill lagas av bananschalottenlök, som samlar söt smak under kokningen. Sillen passar exempelvis utmärkt på familjens julbord!

Dryckesförslag
Veganska sillar trivs i sällskap av öl. Välj en fräsch, ljus, medelhumlad lager eller en grad kraftigare humlad pilsner.
Ingredienser
  • 8 (200 g) bananschalottenlökar

  • 2 msk rypsolja

  • 2 msk rödvinsvinäger

  • 1/2 dl vatten

  • 1/2 dl socker

  • 1/2 tsk salt

  • 10 hela kryddpepparkorn

  • 2 lagerblad

Tillredning
  1. Skala bananschalottenlökarna och skär dem på längden i halvor och större lökar i fyra bitar.

  2. Lägg lökbitarna i en kastrull. Mät också upp de övriga ingredienserna i kastrullen och koka i cirka 2–3 minuter.

  3. Lyft kastrullen från plattan och låt svalna till rumstemperatur.

  4. Ställ i kylskåp och låt stå och dra i minst tre timmar eller över natten.

Tips: Servera tillsammans med andra veganska sillar, som vegansk vitlökssill och vegansk senapssill.

Recept Mika Rampa, foto Antti Vettenranta, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström