Ciderrelaterade ord

Det finns många stilar och typer av cider som beskrivs med speciella termer.

Perry

Cider gjord av päron.

Scrumpy

Tidigare en cider som framställdes av fallfrukt, skrynkliga äpplen. I dag betecknar det en grumlig Real Cider utan tillsatt socker, vatten eller jäst med tillhörande näringsämnen.

Cloudy

Ofiltrerad grumlig cider.

Cidre bouché

Cider som innehåller minst 5,5 procent alkohol. Det finns 48 äppelsorter som är godkända att användas i cidre bouché.

Cidre traditionnel

Torr eller halvtorr cider med en alkoholhalt på över sex procent. Är ofta ofiltrerad.

Calvados

Destillerad äppelcider.

Apfelwein

Tysk cider.

Seidr

Walesisk cider.

Ice cider eller Cidre de glace

Cider som tillverkas av frusna äpplen eller frusen äppelmust. Iscider har ofta sötare smak än vanlig cider.

Still

En stilla cider som inte är kolsyrad.

Hög, medelhög eller låg syra i cider brukar betecknas som inslag av svarta eller röda vinbär eller med rabarbertoner. Cider kan vara robust, ha en kraftig smak som jordmånen bidrar till. Även tanninhalten kan beskrivas. Cider kan ha relativt kärva tanniner. En mjuk äppelcider kan karakteriseras som äppelblommig eller parfymig. Ett adjektiv som ofta används i beskrivningar av cider med hög syra är grönäpplig.