Dekantera vinet – och njut mer av det

Dekantering av vin är en enkel åtgärd som det är värt att ta till, särskilt när det gäller unga viner. Tack vare dekantering blir vinet djupare i smaken och öppnar sig för att bli mer nyanserat. Läs tipsen om hur du får ut mer av ett vin.

Dekantering av vin kan låta som onödigt snobberi och som en komplicerad operation, men det är ingetdera. Det finns två viktiga orsaker till dekantering: att avskilja bottensatsen från ett vin och att öppna och nyansera smakerna i vinet. När ett vin luftas vid dekantering rundas tanninerna och vinets smak fördjupas.

Dekantering kräver inga redskap

Man kan dekantera utan desto märkvärdigare redskap. Det enda man behöver är lite framförhållning, tålamod, stadig hand och en karaff. Om man inte har en karaff hemma kan man använda en tom vinflaska.

Rengör flaskan eller karaffen noggrant före dekanteringen, skölj den med varmt vatten. Torka sedan av kärlet utanpå och låt vattnet inuti rinna ut i lugn och ro ur det uppochnedvända kärlet i torkskåpet, så att det inte finns något vatten kvar i botten. Det är bäst att diska dekanteringskärlet – karaffen eller flaskan – färdigt redan föregående dag.

Det idealiska kärlet för dekantering av vin är en karaff som är bred nedtill och har smal hals. Om karaffen är av klart glas kommer vinets färg till sin fulla rätt.

Vid dekantering kompenserar en hällpip för vinflaskor en stadig hand. Om det är svårt att se fällningen kan en tratt med tät sikt användas.

Texten fortsätter efter videon

Så här dekanterar du

Före den egentliga dekanteringen rekommenderas att vinflaskan placeras i upprätt läge, helst redan före kvällen, så att fällningen sjunker ner till bottnen av flaskan.

Ta noggrant bort kapsylen från flaskans hals före dekanteringen för att förhindra att vinet rör vid kapsylresterna och får metallisk smak.

Häll vinet försiktigt i karaffen. Titta på vinet mot ljus när du häller det för att se när fällningen på flaskans botten börjar röra sig upp mot flaskhalsen. Det traditionella sättet är att hälla vinet i skenet av levande ljus så att ljuset riktas mot flaskans hals. När du ser de första fragmenten från fällningen komma till flaskhalsen, ska du sluta hälla vinet. Häll ett ungt vin i en karaff cirka två timmar före servering, äldre röda viner först strax före servering.

Vilka viner är det bra att dekantera?

Speciellt unga viner är bra att dekantera för att öppna deras eventuellt stängda aromvärld. Vinets tanniner mjuknar och vinet blir mångsidigare. Ett ungt vin vinner på att luftas en stund. Äldre röda viner dekanteras om de innehåller fällning.

Dekantering fungerar inte bara för röda viner, utan även för vit-, rosé- och portviner. Dekantering öppnar smaken i alla dessa viner.

Text Leena Kalliokoski