Hur länge håller ett boxvin?

Lådförpackningen, bag-in-box, är en utmärkt lösning med tanke på både vinets hållbarhet och transportvänlighet. Förpackningen är även miljövänlig.

Lådförpackningen, som har funnits i 20 år, vinner allt mer terräng. Den behändiga och lätthanterliga förpackningen lämpar sig utmärkt för bland annat sommarstugan och båten. Förpackningens form gör att den inte behöver konkurrera med andra förpackningar om utrymmet i kylskåpet eller skafferiet. Tomma lådförpackningar är dessutom lätta att återvinna.

Enligt Alkos utbildningschef Mikko Lehtiniemi är lådförpackningen ett ypperligt val både när sällskapet är stort och när man endast dricker lite vin åt gången.

”Lådförpackningen lämpar sig utmärkt för större sällskap, bland annat vid bufféservering, och för dem som vill dricka ett glas vin då och då. Förpackningen hållet vinet friskt och fräsch rätt länge”, säger han.

Förpackningens storlek kan man välja efter tillställning antingen 1,5 liter eller 3 liter. Den större förpackningen motsvarar 4 normalt stora vinflaskor, cirka 24 glas (12 cl). 

Om man vill piffa upp serveringen föreslår Lehtiniemi att man slår över vinet i en karaff eller i tomma vinflaskor utan etikett. Det ser snyggare ut och bidrar till att ”öppna” vinet.

I kylskåp håller sig en bruten förpackning till och med upp till en månad

En av lådförpackningens stora fördelar är att hela innehållet inte behöver konsumeras omgående: Man kan dricka några glas åt gången och använda en del av drycken som matlagningsvin.

Även i bruten förpackning håller sig lådvinet friskt och fräscht i flera veckor, till och med upp till en månad, vilket är avsevärt mycket längre än i en öppnad butelj. Hållbarheten beror på mängden vin i förpackningen och på hur mycket luft som har nått vinet via förpackningens kran.

Mikko Lehtiniemi berättar att en bruten lådförpackning bör förvaras svalt, helst i kylskåp. Detta gäller såväl vita som röda viner.

”Fylligt och tungt rödvin kan slås i glas direkt från den svala lådförpackningen för uppvärmning i rumstemperatur. Lätta viner kan med fördel avnjutas svala”, säger han.

Innehållet i en bruten eller obruten förpackning kan bedömas sensorisk, det vill säga genom att lukta eller smaka på vinet. Om lukten och smaken inte har förändrats kan vinet avnjutas på vanligt sätt.

I en modern obruten lådförpackning håller vinet i allmänhet åtminstone ett år räknat från förpackningsdagen.

Lådförpackningarna är inte avsedda för lagring av vin, men vinet har mycket lång hållbarhet i obruten förpackning. Många förpackningar är märkta med förpackningsdatum och/eller sista förbrukningsdag, men märkningen är inte obligatorisk. Förpackningsmaterialet har utvecklats avsevärt under de senaste åren. I en modern obruten lådförpackning håller vinet i allmänhet åtminstone ett år räknat från förpackningsdagen. Tumregeln är att rödvin håller längre än vitt vin.

Mångsidiga måltidsviner

Alkos breda sortiment omfattar över 300 lådviner av olika typ och i olika prisklasser.

Lådvinerna lämpar sig särskilt väl för buffétillställningar, grillfester och andra sammankomster. I sortimentet finns både fylliga röda och vita viner för dem som vill ha stora smakupplevelser och aromer. Vänner av rosévin hittar lådvin i Alkos webbutik. Mousserande vin är det enda som inte kan förpackas i lådförpackning”, säger Lehtiniemi.

Matsymbolerna på Alkos hyllor och i Alkos webbutik hjälper kunderna att kombinera mat och dryck. Symbolerna, som finns för både flask- och lådvin, ger en uppfattning om hur ett visst vin rimmar med olika mattyper.

Sommartid är grillsymbolen aktuell och om man söker ett vin som lämpar sig till exempelvis lax bör man hålla utkik efter symbolen fet fisk. Mikko Lehtiniemi påpekar dock att symbolerna inte anges i viktighetsordning och att antalet symboler endast är fyra, vilket innebär att de inte skall tolkas för alltför snävt.

Lådförpackningen är miljövänlig

Ifråga om vinets kolspår spelar förpackningen en överraskande stor roll. Lådförpackningens kolspår är endast 70 g CO2e/l, medan det hos traditionella glasflaskor är upp till 675 g CO2e/l. Lådförpackningen är lätt i förhållande till vinmängden, lätt att transportera och enkel att återvinna. Därtill kräver tillverkningen betydligt mindre energi än en glasförpackning.

Vinpåsar och mindre kartongförpackningar för bland annat picknicken

Vin förpackas även i vinpåsar med kran och i mindre kartongförpackningar. Vinpåsens kran gör att vinet håller längre än i en öppnad glasflaska.

Kartongförpackningen är i likhet med vinpåsen lätt att ta med sig på picknick och tillbaka hem. Dessutom skonar vardera förpackningen naturen från farliga och otrevliga glasskärvor.

Alkos små förpackningar lämpar sig utmärkt för tillfällen med liten vinåtgång. Bland kartongförpackningarna finns riktigt små förpackningar som räcker till endast ett par glas. Risken med de stora lådförpackningarna är att man omedvetet dricker mer vin än planerat. Alkos tre liters lådförpackningar räcker till hela 25 glas.

Text Lasse Pakarinen, foto Benjamin Ilmoni / Alkos bildarkiv