Kvalitetsförslutare håller vinet fräscht

Om man endast konsumerar en del av vinet i en flaska lönar det sig att spara resten till ett senare tillfälle. Alkos sortiment omfattar behändiga tillbehör med vars hjälp vinet i en öppnad flaska hålls gott och fräscht.

Vinet i en öppnad flaska oxideras, vilket småningom förändrar dryckens smak. Om man endast konsumerar en del av vinet i en flaska lönar det sig att minimera luftens inverkan på återstoden. Sortimentet i Alkobutikerna och Alkos webbutik omfattar välfungerande vinbevarande tillbehör.

Vakuumpumpen avlägsnar luften ur flaskan

Alko Tools Vakuumpump bevarar vinets aromer. Pumpen avlägsnar luften ur vinflaskan och de medföljande korkarna försluter flaskan. Med hjälp av vakuumpumpen bevarar man vinets aromer åtminstone några dagar efter att flaskan öppnats.

Mängden vin i en öppnad flaska är avgörande för hållbarheten. Ju mer vin flaskan innehåller, desto mindre är luftmängden och desto längre är hållbarheten. Därtill finns det skillnader mellan olika viner som inverkar på hållbarheten.

Arombevarande förslutare

Det finns även andra smakbevarande alternativ än vakuumpumpen.

Mekanismen i vinstoppern AntiOx baserar sig på ett aktivt kolfilter som stävjar syrets inverkan på vinet. AntiOx håller vinet gott och drickbart upp till tio dagar efter att flaskan öppnats.

Förslutare för mousserande vin

Vanliga flaskförslutare lämpar sig utmärkt för förvaring av icke-mousserande vin, men champagne och andra mousserande viner tarvar andra lösningar.

Alko Tools Stopper för champagne, som är en snygg och effektiv förslutare avsedd för mousserande vin, bevarar dryckens aromer och bubblor några dagar.

Behändiga kylare

I Alkos sortiment ingår flera dryckestillbehör. Vinkylarna är högaktuella under bland annat sommaren.

Den skojiga coolern Ice Bag är en genomskinlig eller ljusgrön kasse som fylls med is och kallt vatten. Kingversionen av kylaren rymmer en 1,5-liters magnumflaska eller två vanliga flaskor.

Kylaren Ice Bag håller vinet svalt vilket innebär att man kan ta med sig flaskan på picknick, till trädgården, ut på balkongen och till sommarköket. Ice Bag lämpar sig också utmärkt som presentpåse – mottagaren minns gåvan långt efter att vinet är uppdrucket.

Den som vill hålla sommardryckerna svala kan även välja coolers som kyls ned i frysen. Kylaren, som tas ut ur frysen när den behövs, kyler snabbt ner flaskan och håller drycken sval.

Alkos sortiment omfattar Orrefors Jernverk, stor champagnecooler för mousserande vin och Orrefors Jernverk vinkylare för vanliga vinflaskor.

I Alkobutikerna och Alkos webbutik

Utbudet av dryckestillbehör varierar mellan Alkobutikerna. Tillgången kan kontrolleras på respektive produktsida under rubriken ”Se tillgänglighet i butikerna”.

Samtliga dryckestillbehör kan köpas i Alkos webbutik. De beställda produkterna avhämtas i valfri Alkobutik.

För artikeln intervjuades produktchef Kristiina Lilienkampf som ansvarar för Alkos dryckestillbehör och biprodukter.

Text Lasse Pakarinen