Kvalitetsförslutare håller vinet fräscht

Om man endast konsumerar en del av vinet i en flaska lönar det sig att spara resten till ett senare tillfälle. Alkos sortiment omfattar behändiga tillbehör med vars hjälp vinet i en öppnad flaska hålls gott och fräscht.

Vinet i en öppnad flaska oxideras, vilket småningom förändrar dryckens smak. Om man endast konsumerar en del av vinet i en flaska lönar det sig att minimera luftens inverkan på återstoden. Sortimentet i Alkobutikerna och Alkos webbutik omfattar välfungerande vinbevarande tillbehör.

Vakuumpumpen avlägsnar luften ur flaskan

Vakuumpumpen Concerto bevarar vinets aromer. Pumpen avlägsnar luften ur vinflaskan och de medföljande korkarna försluter flaskan. Med hjälp av vakuumpumpen bevarar man vinets aromer åtminstone några dagar efter att flaskan öppnats.

Tätt förslutande korkar kan köpas separat. Vakuumpumpen Etikettens korkar lämpar sig som extrakorkar. Korkarna kan även användas utan vakuumpump om vinet i den öppnade flaskan endast skall förvaras en kort tid.

Mängden vin i en öppnad flaska är avgörande för hållbarheten. Ju mer vin flaskan innehåller, desto mindre är luftmängden och desto längre är hållbarheten. Därtill finns det skillnader mellan olika viner som inverkar på hållbarheten.

Arombevarande förslutare

Det finns även andra smakbevarande alternativ än vakuumpumpen.

Mekanismen i vinstoppern AntiOx baserar sig på ett aktivt kolfilter som stävjar syrets inverkan på vinet. AntiOx håller vinet gott och drickbart upp till tio dagar efter att flaskan öppnats.

Många verkliga vinvänner, som vill smaka på kvalitetsvin och sedan spara återstoden i flaskan, väljer apparaten Coravin. Med Coravin öppnas inte flaskan, utan den önskade mängden vin sugs upp med hjälp av en tunn nål som sticks genom korken. Därefter fylls tomrummet i flaskan med en inert gas. Apparaten är vanlig på topprestauranger och vinbarer runt om i världen.

Förslutare för mousserande vin

Vanliga flaskförslutare lämpar sig utmärkt för förvaring av icke-mousserande vin, men champagne och andra mousserande viner tarvar andra lösningar.

VacuVin, som är en snygg och effektiv förslutare avsedd för mousserande vin, bevarar dryckens aromer och bubblor några dagar.

Silikonstoppern Etiketten är ett annat förslutningsalternativ. Den patenterade formen och silikonets egenskaper ger tät förslutning av öppnade flaskor. Stopperns låga höjd möjliggör förvaring av flaskan i exempelvis kylskåpets dörrfack.

Behändiga kylare

I Alkos sortiment ingår flera dryckestillbehör. Vinkylarna är högaktuella under bland annat sommaren.

Den skojiga coolern Ice Bag är en genomskinlig eller ljusgrön kasse som fylls med is och kallt vatten. Kingversionen av kylaren rymmer en 1,5-liters magnumflaska eller två vanliga flaskor.

Kylaren Ice Bag håller vinet svalt vilket innebär att man kan ta med sig flaskan på picknick, till trädgården, ut på balkongen och till sommarköket. Ice Bag lämpar sig också utmärkt som presentpåse – mottagaren minns gåvan långt efter att vinet är uppdrucket.

Den som vill hålla sommardryckerna svala kan även välja coolers som kyls ned i frysen. Kylaren, som tas ut ur frysen när den behövs, kyler snabbt ner flaskan och håller drycken sval. Alkos sortiment omfattar champagnekylaren Etiketten för mousserande vin, vinkylaren Etiketten för vanliga vinflaskor och en kylare för ölflaskor och ölburkar.

I Alkobutikerna och Alkos webbutik

Utbudet av dryckestillbehör varierar mellan Alkobutikerna. Tillgången kan kontrolleras på respektive produktsida under rubriken ”Se tillgänglighet i butikerna”.

Samtliga dryckestillbehör kan köpas i Alkos webbutik. De beställda produkterna avhämtas i valfri Alkobutik.

För artikeln intervjuades produktchef Kristiina Lilienkampf som ansvarar för Alkos dryckestillbehör och biprodukter.

Text Lasse Pakarinen