Så väljer du ett vinglas

Om du vill få ut allt av ett gott vin, är det inte egalt ur vilken typs glas du avnjuter det. Ett riktigt vinglas öppnar vinets dofter och fina smaknyanser.

Vad är ett bra vinglas?

Ett bra kännetecken på ett bra vinglas är dess tulpanform, det vill säga att glaset smalnar av uppåt. Det är till fördel om glaset är tunt, klart och ofärgat. Ett tunt glas ger en angenämare munkänsla än ett tjockt, medan ett klart och ofärgat glas gör det möjligt att bättre observera vinets egna färgnyanser. Då glaset smalnar av uppåt är det lättare att känna vinets dofter. Då glaset har en hög fot som man kan greppa påverkar handens värme inte vinet, och man slipper fingeravtryck på kupan.

Det är lätt att testa i vilken grad glaset påverkar hur man upplever vinet. Häll en skvätt vin i ett vanligt glas och i ett tulpanformat vinglas. Det förstnämnda ger sannolikt en mera dämpad doftsensation.

Hur många slags vinglas behöver jag?

Vinhobbyn kräver sina redskap. Bra vinglas bidrar till en förhöjd njutning. Man kommer fint igång med några få modeller.

Låt behovet avgöra hur mångsidig glassamling du skaffar dig. Det är onödigt att fylla skåpet med rader av glas om du är ensam eller bara två personer som avsmakar vin. Ett tulpanformat glas av medelstorlek kan användas både för rödvin och vitt vin, och en champagneflöjt för alla mousserande viner.

Typ och format

  • Vitvinsglaset är mindre än rödvinsglaset, så hålls vinet svalt längre.
  • Rödvinsglaset har som regel den största volymen, för rödvin behöver mera utrymme och syre för att avge sin bouquet.
  • Glaset för mousserande vin är tulpanformat som röd- och vitvinsglasen, men smäckrare. I champagneglas av den äldre, skålformade typen är bubblorna mera kortlivade.

Karaffen luftar vinet

Vid behov kan du dekantera vinet, med andra ord hälla över det i en karaff. Äldre vin hälls försiktigt så att bottensatsen stannar kvar i flaskan. Ett ungt, kraftfullt vin lönar det sig att dekantera för att det skall hinna luftas och mjukas upp innan det serveras.

Vad kostar det?

Som förmånligast kostar en sats vinglas bara några euro, medan specialglas i kristall kostar 10–25 euro stycket. Varsamt behandlade och förvarade är de dock långlivade.

Tillverkare som till exempel Riedel och Schott Zwiesel har specialglas för bestämda druvsorter. Glasets volym och form påverkar doft- och smaksensationen, för formen avgör vilken del av tungan vinet först hamnar på.

Specialglas – vad är de för någonting?

Syftet med specialglasen är att framhäva de bästa sidorna hos ifrågavarande vintyp eller druva och att dämpa dess svagheter.

  • Glas för viner med utpräglad syra har en form som styr vinet till tungspetsen, varvid vinets fruktighet och sötma betonas på bekostnad av syran.
  • Ett litet, smalt specialglas framhäver frukt- och blomtoner som ingår i vinets bouquet, medan ett stort glas med vida former framhäver jordnära och ekiga toner.
  • Glas för lätta vitviner från till exempel Rheingau eller Mosel är elegantare och smalare än glas för chardonnayviner med bred, ekig karaktär.
  • Bordeauxglas har rakare linjer, bourgogneglas är bukigare.
  • Speciellt för vinprovning har man utvecklat ett internationellt standardglas. Detta så kallade ISO-glas är relativt litet.