Bål och bålkalkylator

Bålen är en behändig och omtyckt festdryck som är lätt att blanda till även för ett större festsällskap. Dessutom kan gästerna själva ta hand om serveringen. Bålkalkylatorn hjälper dig att räkna ut åtgång och alkoholhalt.

Bålkalkylatorn

Bålkalkylatorn är ett behändigt verktyg när du planerar vilka drycker som skall serveras på en kvällssits eller fest. Med hjälp av kalkylatorn kan du på förhand uppskatta bålens alkoholhalt bara du vet mängden olika ingredienser och dryckernas alkoholprocent. Bålkalkylatorn ger ett drygt resultat. Vid planeringen är det också bra att ta i beaktande vilka andra drycker som skall serveras på festen. Lämna tomt i rutorna för de ingredienser du inte använder.

Beräkna bål- och alkoholmängden

Liter
%
Mängd
Alkoholhalt

Beräkna åtgången

 
Bålmängd

Bål hör till favoritdryckerna på fester av alla slag. En alkoholfri variant vid sidan om den traditionella bålen är en smart gest av festarrangören.

Kyl alla drycker i god tid före du tillagar bålen. Kolsyrehaltiga drycker, så som mousserande vin, cider och läskedrycker slås i strax före serveringen.

Kyl bålen med en stor isbit. Den smälter långsammare än små iskuber. Frys isbiten till exempel i en frysburk eller i en kakform med tydligt mönster. Bär, blommor och blad kan frysas in inuti isbiten.

Glöm inte dekorationerna som passar till festens stämning och tema. Du kan dekorera bålskålen med exempelvis bär, frukter, blommor och blad.

Servera gärna något smått och gott till bålen, så som cocktailbitar, små smörgåsar, nötter och oliver.

Det lönar sig att komma ihåg det alkoholfria alternativet, som du kan blanda till av till exempel saft, läskedrycker och smaksirap.