Dessertvin till julens smaker

Söta viner är som skapta för julen. De rimmar med bland annat ost, söta desserter och olika bakverk.

Sött dessertvin kröner julbordet. Vinerna lämpar sig även som sällskapsdryck och som trivseldryck i sällskap med en bra bok och chokladkonfekt.

Dessertvin finns i olika tappningar: rött, vitt, svagt och spetsat. Med spetsat avses att drycken har tillförts vindestillat under tillverkningen. Destillatet ger drycken värme och fyllighet som rimmar med julen och vintern.

Salt ost och sött vin

Sött vin och salt ost är ett utmärkt par. Om rött vin eller torrt vitt vin inte erbjuder den fyllighet som salt och stark ost tarvar kan man med fördel välja ett sött vin.

Intensivt söta vita viner med ädla aromer rimmar utmärkt med bland annat blåmögelost. Fransk roquefortost och sauternes är en klassisk kombination.

Det lönar sig definitivt att prova olika vita dessertviner. Beerenauslese och trockenbeerenauslese från Österrike och Tyskland lämpar sig till svartstämplad emmentaler och till gorgonzola kan man med fördel servera italienskt vin santoUngersk tokajer gör de flesta mogna ostar rättvisa.

Om man dukar upp olika ostar kan man gärna skänka i den klassiska spetsade drycken portvin. Kombinationen stilton och portvin av tawnytyp är en verklig gomsmekare.

Till julens söta läckerheter

Julens desserter och söta godbitar har ofta smak av nötter, choklad och torkad frukt. Vinet får gärna bjuda på samma eller liknande aromer. Rött spetsat vin är ett utmärkt val. Till lätta och fruktiga desserter kan man servera ett svagt vitt dessertvin.

Den intensiva, fylliga och fruktiga smaken hos portvin, som är julens definitiva trivseldryck, rimmar utmärkt med ost, choklad och desserter gjorda på frukt eller mörka bär.

Det finns olika typer av portvin. Brunröd tawny port med mogna aromer och toner av torkade fikon är ett ypperligt par till torkad frukt och nötiga bakverk. Kyld tawny kan, på franskt vis, serveras som aperitif i stället för exempelvis glögg.

Söt madeira är ett annat klassiskt spetsat dessertvin. Den syrliga och angenämt rökiga drycken bjuder på förföriska dadeltoner. Madeira lämpar sig särskilt väl till jultårtor och plommondesserter, men även till torrkaka och choklad.

Sherry är en ypperlig juldryck. Cream sherry med rostad smak och toner av russin och choklad rimmar med många av julens delikatesser. Varför inte servera den söta drycken till nötter, torkad frukt, fruktkaka eller dadlar?

Den nyfikne kan välja ett sött julvin som inte hör till klassikerna. Svagt vitt och rött dessertvin tillverkas i bland annat Spanien och ItalienRecioto och andra söta röda viner är som skapta för julen. Bland de udda dessertvinerna finns även många spetsade viner.

Välfungerande drycker till julens desserter

Text Lasse Pakarinen