Dukning – läs tipsen

Huvudregeln vid dukning av ett festbord är att gafflarna placeras till vänster och knivarna till höger om tallrikarna. Glasens plats är framför (ovanför) tallrikarna.

För specialgafflar gäller andra regler

”Specialgafflar så som hummergafflar utgör ett undantag. Dessa bör ligga till höger om tallriken”, säger festforskare Johanna Catani.

Flera rätters dukning

Om menyn omfattar flera rätter används be­sticken utifrån in.

Soppdukning

Om förrätten är en soppa ligger skeden längst ut till höger.

Dessertdukning

Johanna Catani föredrar att duka fram dessert­besticken på festbordet först när alla andra kärl och bestick är bortplockade.

”Det är i allmänhet den bästa lösningen med tanke på utrymmet”, säger hon.

Glasens plats på bordet

Under en festmåltid serverar man ofta olika drycker till rätterna. Glasen står ovanför tallrikarna i den ordning dryckerna serveras, räknat från höger till vänster. Det första glaset står alltså längst till höger. Vattenglaset, som är tillgängligt under hela måltiden, står längst till höger.

”Glasen kan stå i rad eller i någon annan formation beroende på bordets form. Om man inte har tillräckligt många glas kan man skölja ur och diska dem mellan varven”, tipsar Catani. 

Brödassietten ligger till vänster om tallrikarna och besticken.

Servettplaceringen kan variera

Servetterna kan placeras kreativt med beaktande av funktionaliteten. Lämplig placering är på tallriken eller i anslutning till glasen.

”Placera servetten där den ryms och är lätt att nå. När man sätter sig till bords brukar man lägga servetten i famnen.”

Tygservetter är festliga, men om man inte har sådana kan man använda pappersservetter.

Om man har bordsplacering lönar det sig att placera namnkorten så att de är lätta att se och läsa.

”Ett bra ställe är i allmänhet ovanpå det högsta glaset om belysningen tillåter”, säger Johanna Catani.

Dukning av buffébord: placering av tallrikar, bestick och rätter

Festens karaktär inverkar på dukningen av ett buffébord. Bordduken och blommorna väljs utifrån festens tema.

Vid en examensfest som besöks av olika människor under dagen räcker i allmänhet ett urval salta och söta bitar. Vid behov kan man duka fram en hel måltid med allt från förrätt till dessert på ett buffébord.

”Det är viktigt att utrymmet runt buffébordet är tillräckligt stort. Om antalet gäster är mindre än 50 räcker i allmänhet en startpunkt, men om gästerna är fler bör man ha åtminstone två startpunkter”, säger hushållsexpert Katri Pellikka från föreningen Uudenmaan Martat.

Placera tallrikarna, besticken och servetterna i början av buffébordet. Duka därefter fram maten i följande ordning: kalla förrätter, varma förrätter, varmrätter (huvudrätter), desserter och kaffe. Bröd och måltidsdrycker placeras i slutet av buffébordet eller på ett separat bord.

”Huvudregeln är att rätterna placeras i ordning från lätta till mustiga. I synnerhet vid större fester lönar det sig att ställa ut menykort som anger vad de olika rätterna innehåller. Korten kan placeras i början av buffébordet eller vid respektive rätt”, säger Katri Pellikka.

Buffébordet bör dukas tillräckligt glest: Gästerna bör kunna ställa ner tallriken när de tar maten. För för- och huvudrätten räcker i allmänhet en tallrik, men för desserten behövs en separat tallrik eller skål.

”Reservera gärna extra tallrikar (skålar) eftersom många föredrar att byta tallrik mellan varven. Genom att lägga samma rätt i flera serveringskärl kan du duka fram fräsch mat under festens gång. Tänk på att kall mat bör hållas kall och varm mat bör hållas varm av både smak- och hälsoskäl”, avrundar Katri Pellikka.

Text Päivi Maaniitty, foto Reetta Pasanen