Dukning – läs tipsen

Dukningen utgår från besticken placeras rätt. För servett och glas finns flera alternativ.

Huvudregeln vid dukning av ett festbord är att gafflarna ligger på gästens vänstra sida, knivarna på den högra och tallrikarna mitt emellan.

”Specialgafflar så som hummergafflar utgör ett undantag. Dessa bör ligga till höger om tallriken”, säger festforskare Johanna Catani.

Om menyn omfattar flera rätter används be­sticken utifrån in. Om förrätten är en soppa ligger skeden längst ut till höger. Johanna Catani föredrar att duka fram dessert­besticken på festbordet först när alla andra kärl och bestick är bortplockade.

”Det är i allmänhet den bästa lösningen med tanke på utrymmet”, säger hon.

Servettens plats på det dukade bordet

Under en festmåltid serverar man ofta olika drycker till rätterna. Glasen står ovanför tallrikarna i den ordning dryckerna serveras, räknat från höger till vänster. Det första glaset står alltså längst till höger. Vattenglaset, som är tillgängligt under hela måltiden, står längst till höger.

”Glasen kan stå i rad eller i någon annan formation beroende på bordets form. Om man inte har tillräckligt många glas kan man skölja ur och diska dem mellan varven”, tipsar Catani. 

Brödassietten ligger till vänster om tallrikarna och besticken. Servetterna kan placeras kreativt med beaktande av funktionaliteten. Lämplig placering är på tallriken eller i anslutning till glasen.

”Placera servetten där den ryms och är lätt att nå. När man sätter sig till bords brukar man lägga servetten i famnen.”

Tygservetter är festliga, men om man inte har sådana kan man använda pappersservetter.

Om man har bordsplacering lönar det sig att placera namnkorten så att de är lätta att se och läsa.

”Ett bra ställe är i allmänhet ovanpå det högsta glaset om belysningen tillåter”, säger Johanna Catani.

Text Päivi Maaniitty, foto Reetta Pasanen