Festtips

Oavsett om det handlar om en större eller mindre fest lönar det sig att ägna planeringen tid och omsorg. Om detaljerna är väl genomtänkta kan man njuta av festen och umgås med gästerna när dagen kommer. Vi sammanställde några tips för den som står i beråd att ställa till med fest.

Ordnande av bröllop, examensfest eller en vanlig hemmafest kan upplevas stressande. Genom att förbereda festen väl och planera tidsschemat i god tid kan man lätta på bördan.

Artikeln fortsätter efter bilderna

Bjud in gästerna i god tid

Börja med att göra upp en gästlista. Genom att skicka inbjudningskorten i god tid ger du gästerna möjlighet att reservera festdagen i sina kalendrar.

Om du inte vill skicka inbjudningskort kan du bjuda in gästerna per telefon, per e-post, per sms eller via Facebook. Tänk ändå på att många uppskattar traditionella inbjudningskort.

Ange när du önskar svar genom att skriva o.s.a. (om svar anhålles) eller RSVP (répondez s'il vous plaît) plus datum på inbjudan.

De som inte har svarat inom utsatt tid kan ersättas med andra gäster – arrangemanget är utmärkt om festlokalens storlek begränsar antalet gäster.

Uppge gärna festorsaken och önskad klädsel på inbjudan. Vid behov kan du bifoga en presentlista och köranvisningar.

Förbered festlokalen

Få hem är inredda för ett stort antal människor. Det lönar sig att fundera på var gästerna kan hänga sina ytterkläder och byta skor.

Reservera tillräckligt många stolar och tillräckligt många vaser för gästernas blomhälsningar. Glas, tallrikar, skålar och bestick kan vid behov lånas eller hyras. 

Lämpliga dekorationer förhöjer stämningen. Eventuell musik kan sammanställas som en spellista på förhand.

Planera festprogrammet men lämna tillräckligt mycket utrymme för måltiden och det fria umgänget.

Genom att meddela grannarna om den förstående festen bevarar du grannsämjan.

Artikeln fortsätter efter bilderna 

Välkomstskålen fungerar som aptitretande aperitif. Lämpliga dekorationer förhöjer stämningen.

Välkomstskål

I allmänhet bjuds gästerna på en stämningshöjande välkomstskål. Om gästerna anländer samtidigt kan skålen åtföljas av några lämpliga välkomstord.

Eftersom välkomstskålen fungerar som aptitretande aperitif bör den vara frisk, relativt torr och ganska alkoholsvag. 

Torrt eller halvtorrt mousserande vin, vitt vin, bål och friska drinkar lämpar sig utmärkt som välkomstskål.

Behändig buffé

Buffé är en behändig och ledig serveringsform som lämpar sig utmärkt för hemförhållanden. Maten dukas upp i måltidsordning: förrätten före varmrätten (huvudrätten), den kalla maten före den varma, fiskrätten före kötträtten…  

Vid planeringen lönar det sig att tänka på om måltiden intas sittande till bords eller stående. Mat som äts stående bör kunna intas med enbart gaffel eller sked.

Festlig bordsservering

Bordsservering är festligare men mer krävande än bufféservering. 

Mindre sällskap kan serveras med egna krafter, men större sällskap tarvar hjälpande händer. Tumregeln är en servitör per 8–10 gäster. 

”Ta och ge från höger, servera från vänster” är en sliten men gällande fras. Mat som serveras från ett fat serveras från vänster, medan servering av drycker och avdukning sker från höger. 

Måltiden börjar när värden eller värdinnan greppar besticken. Kalla rätter får börja intas när alla vid bordet har blivit serverade. I större sällskap får man börja äta varmrätten när de närmaste bordsgrannarna har blivit serverade.

Artikeln fortsätter efter bilderna

Festens drycker

Efter välkomstskålen serveras i allmänhet följande drycker:

Som buffédryck serveras i allmänhet ett urval drycker bland vilka gästerna kan välja.

Måltidsdryckerna kan ställas på ett separat bord eller på matbordet. Vid större fester serveras dryckerna i allmänhet av servitörer.

Vinerna bör rimma med olika smaker. Vita bufféviner kan med fördel vara torra eller halvtorra, friska och aromrika. Som rödvin kan man servera ett medelfylligt, fruktigt och mjukt vin. Rosévin lämpar sig utmärkt för sommarens fester.

Gästerna dricker i regel mer rött än vitt vin. Ett lämpligt serveringsförhållande är 3:2. Varför inte välja viner från samma område och/eller vinhus?

Efter måltiden kan man med fördel servera alkoholfria drycker, vin, öl eller bål. Barservering är ett populärt och behändigt alternativ.  

Vid examensfester och familjefester med kaffebord är den mousserande välkomstskålen ofta den enda alkoholhaltiga drycken.

Riktlinjer för val av drycker

Vid bordsservering kan måltidsdryckerna anpassas till de enskilda rätterna.

Tumregeln är att lätt vin och öl rimmar med milda rätter och att mustiga smaker tarvar en fyllig dryck, men ibland är förhållandet det motsatta: Varför inte servera en lätt och frisk dryck till stark och eldig mat? Dessertvinet bör vara något sötare än desserten för att inte upplevas som surt.

Grundregeln vitt vin till fisk, rött vin till kött gäller fortfarande, men den fördomsfria kan tumma på konventionen inom ramen för de moderna dryckesrekommendationerna.

Beakta dryckesföljden:

  1. Lätt vin/öl före fylligt vin/öl
  2. Vitt vin före rödvin
  3. Torrt vin före sött vin
  4. Enkelt vin före sofistikerat vin

Servera även alkoholfria drycker!

Alkoholfria måltids- och sällskapsdrycker är en viktig del av alla lyckade fester. En fest kan vara helt alkoholfri!  

Som välkomstskål kan man server ett alkoholfritt mousserande vin, ett alkoholfritt vitt vin, en god läskedryck eller alkoholfri bål.

Som måltidsdryck kan man servera mineralvatten, isvatten och alkoholfritt öl eller vin. Svagdricka och saft är vanliga måltidsdrycker.

Frisk alkoholfri bål och mocktail lämpar sig utmärkt som sällskapsdryck efter måltiden.

Festdryckerna lätt och behändigt via Alkos webbutik

Alkos personal hjälper dig att välja festdrycker. Du får tips som rimmar med festens tema och stämning samt praktiska råd gällande bland annat åtgången av drycker. Större mängd drycker bör beställas i god tid före festen! 

I webbutiken kan du bekanta dig med dryckesurvalet i lugn och ro och via chatten kan du be om tips och rekommendationer. Varför inte lagra dina favoritdrycker i en minneslista? Kundtjänstens kontaktuppgifter.

Leveranstiderna varierar. Beställ de önskade dryckerna i god tid före festen!

Text Lasse Pakarinen, foto Otavamedia och Alko