Vad servera till kräftor?

Kräftor hör sensommaren till – som huvudrätt eller som förrätt. Beakta dem som föredrar vegetarisk kost och servera ett vegetariskt alternativ på kräftskivan.

När de ljumma sommarkvällarna mörknar är det dags att pryda bordet med levande ljus, en vacker bordduk och doftande dill och att duka upp stora fat med lockande röda kräftor.

Om kräftorna är måltidens huvudrätt lönar det sig att servera en liten förrätt som dämpar gästernas värsta hunger. De röda kräftorna tarvar tålamod, och avsikten är ju inte att fylla magen med ost och rostat bröd. Som förrätt kan man med fördel servera till exempel små cocktailbitar, fyllda endivblad, en läcker soppa gjord på säsongens råvaror, en len kantarellsoppa eller en gomsmekande crème ninon.

Torr champagnecava och crémant lämpar sig utmärkt som aperitif på kräftskivan.

Välj rätt dryck till kräftor

Till kräftorna kan man servera ljust lager- eller veteöl eller alkoholfritt öl.

Den som föredrar vin kan skölja ner de röda läckerheterna med en fransk sauvignon blanc med appellationen sancerre eller pouilly-fumé, en tysk riesling eller en österrikisk grüner veltliner. Det lönar sig att kyla vinerna och att förvara dem i kylare eftersom de snabbt blir varma under kräftskivan. Servera gärna mineralvatten som törstsläckare.

Gott vegetariskt på kräftskivan

Om det finns vegetarianer bland gästerna kan man med fördel servera något som rimmar med kräftorna, till exempel färska ärtskidor eller kronärtskocka med smält smör. De vegetariska rätterna kan sköljas ner med samma drycker som kräftorna.

Kräftor som förrätt

Om kräftorna serveras som förrätt kan varmrätten med fördel vara fyllig och gå ton i ton med den röda förrätten. Svamprisotto och grillade grönsaksknyten med eller utan halstrad fisk är ett utmärkt val. Harr halstrad över öppen eld serverad med en mörk lager, en aromatisk chablis, en fyllig chardonnay från Nya världen eller en lätt pinot noir eller beaujolais ger en oförglömlig smakupplevelse.

Den som föredrar kött kan välja till exempel rökt eller grillat lamm. Lammkött rimmar utmärkt med mörkt lageröl, aromrik ale, chianti classico, tempranillo och australiensisk shiraz.

Om kräftorna är huvudrätt avslutas måltiden lämpligen med en varm dessert. Varför inte servera ugnsäpplen, blåbärspaj bakad på mör- eller rågdeg eller en gomsmekande crème brûlée? En aromatisk pavlova i kombination med mousserande vin eller fyllig moscato är också ett utmärkt val. Tokajer rimmar utmärkt med både ugnsäpplen och blåbärspaj.

Text Pirkko Koivu