Idéer till alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag är en god orsak att uppvakta sina nära och kära med en liten gåva eller en läcker måltid. Dagen kan med fördel firas i glada vänners lag.

Alla hjärtans dag, som landsteg i Finland på 1980-talet, kom från USA där den har firats i flera decennier. Hos oss stöptes romantiska Valentine’s Day om till en fest för vänner, en dag då man får och kan uppvakta även andra än sin hjärtevän.

Ett paket till vännen

Fastän gåvorna inte är det centrala i firandet av alla hjärtas dag kan det vara trevligt att uppvakta sina nära och kära med en liten present. De klassiska presenterna är blommor och choklad.

En flaska champagne eller något annat mousserande vin glädjer alltid mottagaren. Eftersom det är tanken som räknas behöver flaskan inte vara stor. Varför inte överräcka en liten flaska god bubblande dryck?

Presentdrycken kan naturligtvis vara alkoholfri. Ett inhemskt alkoholfritt mousserande vin är en välkommen present på alla hjärtans dag.

Gos på tu man hand

Uppvakta gärna din hjärtevän med en välsmakande hemlagad måltid!

Dagen till ära kan du komponera en frisk och okomplicerad meny med lätta smaker som rimmar med torr champagne eller något annat torrt mousserande vin.

Varför inte servera en förrätt bestående av minispett med kammusslor och läcker råkorv eller en gomsmekande crème ninon med ett stänk mousserande vin?

Som varmrätt kan du med fördel servera läckra gösrullar eller lättlagad italiensk ugnsfisk.

Läcker maräng med lemon curd eller crème brûlée med citrustoner är en utmärkt avslutning på måltiden.

Recepten är för fyra personer. Använd halva mängden ingredienser om måltidsdeltagarna är två.

Den som föredrar vitt vin framom mousserande vin kan välja ett vin av smaktypen nyanserat och strukturerat, exempelvis en sauvignon blanc, riesling eller grüner veltliner.

Varför inte i glada vänners lag?

Eftersom alla hjärtans dag inte behöver ha romantiska förtecken kan man samla sina vänner till en gemensam måltid. Alla kan delta i matlagningen.

I anslutning till måltiden kan man smaka på och prova olika drycker. Öl lämpar sig särskilt väl för ändamålet. Skaffa en uppsättning spännande öl, exempelvis pils, saison, IPA, klosteröl, stout och porter. Varje flaska räcker till flera små smakportioner.

Ställ fram små läckerheter som deltagarna kan plocka i sig medan de lagar maten och väntar på att den blir färdig. I sortimentet, som också fungerar som förrätt, kan ingå bland annat charkvaror, oliver, marinerade vegetabilier och någon mogen hårdost så som comté, manchego eller parmesan.

Som varmrätt kan man servera exempelvis läcker lasagne gjord på rostade vegetabilier, indisk kycklingvindaloo som värmer när det knäpper i knutarna eller en mustig älggryta som lyser upp vintermörkret.

Aromrik choklad- och rödbetskaka, läcker lakrits- och blåbärstårta eller en gomsmekande mockarutskaka lämpar sig utmärkt som dessert och avslutning på måltiden.

Text Lasse Pakarinen, foto Otavamedia

Servera gott till alla hjärtans dag