Vad betyder klädkoderna frack, smoking och mörk kostym?

Herrarnas klädkod anger damernas festklädsel.

Syftet med en klädkod är att underlätta valet av festklädsel, inte att göra livet surt för gästerna. Genom att följa kläd­koden visar man respekt för tillställ­ningen och värdparets önskemål.

I inbjudan meddelas i allmänhet herrarnas klädsel, som också anger damernas. Den festligaste klädkoden frack anger att damernas klädsel är hellång aftonklänning. Klädkoden på självständighetsdagens fest på slottet är alltid frack. Klädkoden smoking lämnar större spelrum för damerna som kan bära hellång eller knälång klänning. Klädkoden mörk kostym anger att damerna kan bära kort klänning, promenaddräkt eller byxdress. Många tror att klädkoden mörk kostym innebär att även damerna bör ha mörk klädsel, men så förhåller det sig inte. Damernas klädsel får gärna vara grann och personlig.

James Bond en förebild

Om man inte är en van festdeltagare kan klädkoderna upplevas som kryptiska. Om klädseln inte anges i inbjudan kan man fråga värdparet eller fest­arrangören vilken klädkod som gäller.

Genom att höra sig för om klädkoden behöver man inte undra vilken klädsel man skall bära om tillställningen är av obekant natur.

Männen kan gärna följa James Bonds klädval. 007 är aldrig över- eller under­klädd utan alltid klassiskt stilig i sin Tom Ford-kostym.

Man kan gärna bära samma klädsel från fest till fest. ”Återanvändningen” medför att man kan satsa på plagg av hög kvalitet. Damer kan med fördel smycka ut sin svarta dress med accessoarer och en skicklig sömmerska eller skräddare kan vid behov sy om en aftonklänning på olika sätt.

Många väljer att modifiera sina kostymer och festplagg vilket är helt på sin plats.

Klädselråden gavs av modeskapare Katri Niskanen och moderedaktör Sami Sykkö.