Olika stora champagneflaskor, även jättar

Champagne och andra mousserande viner säljs i olika stora flaskor. De stora flaskorna är både imponerande festöppnare och unika gåvor.

I Alkos sortiment ingår flera mousserande viner i även andra än traditionella 0,75-liters flaskor.

De små flaskorna lämpar sig för mindre sällskap: Flaskstorleken 0,2 liter räcker till två personer och halvflaskan på 0,375 liter är utmärkt för tre personer.

Om sällskapet är stort kan man välja en flaska som är större än standardflaskan.

Magnumflaskan gagnar vinet

Magnumflaskan är den vanligaste större buteljen för champagne och annat mousserande vin. Trots sin imponerande storlek är flaskan relativt lätt att kyla och hantera. Innehållet i en magnumflaska räcker till 12–15 glas.

Magnumflaskans storlek på 1,5 liter anses vara idealisk med tanke på vinets kvalitet och mognad. Halsen är av samma storlek som hos standardflaskan, vilket innebär att en mindre andel av innehållet kommer i kontakt med luften.

Den andra jäsningen, som ifråga om champagne sker på flaska, räcker längre i en magnumflaska än i en standardflaska, vilket anses främja kvaliteten. Det samma gäller mognadsprocessen vilket gör magnumflaskan särskilt väl lämpad för lagring.

Mäktiga jätteflaskor: Jeroboam, Rehoboam, Mathusalem, Salmanazar, Balthazar, Nebuchadnezzar och Salomon

Om festen är riktigt stor kan man öppna en butelj av ännu större mått än magnumflaskan. Hit hör flaskstorlekarna Jeroboam (3 liter), Rehoboam (4,5 liter), Mathusalem (6 liter), Salmanazar (9 liter), Balthazar (12 liter), Nebuchadnezzar (15 liter) och Salomon (18 liter). Alko har levererat champagneflaskor på upp till 30 liter.

Namnen på de stora flaskorna kommer från kungar i Gamla Testamentet. Orsaken till valet av kunganamn är höljt i dunkel, men visst är namnen festliga. Namnstavningen varierar mellan de olika vinhusen.

De stora flaskorna lämpar sig för bland annat imponerande festöppning. Redan en treliters Jeroboam skapar unik stämning. De stora flaskorna är också utmärkta gåvor som definitivt inte passerar oförmärkt.

Champagne och andra mousserande viner framställda enligt champagnemetoden säljs i allmänhet i samma flaskor som de jäst på andra gången. Storlekarna större än magnum utgör ett undantag: Flaskorna fylls i regel på beställning ur mindre buteljer. Praxis varierar mellan de olika producenterna.

Större flaskor än magnum lämpar sig mindre väl för lagring och därför bör de inhandlas relativt kort tid före användningen. En tom flaska kan med fördel användas som lampfot eller göras om till prydnadsföremål.

Kylningen och hanteringen av stora flaskor tarvar planering

Hanteringen blir svårare i takt med att flaskstorleken ökar. Redan en treliters Jeroboam-flaska kräver viss styrka av hanteraren och servering ur en ännu större flaska kan kräva flera händer. I syfte att underlätta hanteringen kan man bygga en transport- och serveringsställning för jätteflaskorna.

Eftersom en stor och tung flaska gör det svårt att sikta rätt vid serveringen bör man fästa uppmärksamhet vid glasens form. Glas med smal mynning ger lätt upphov till spill. Drycken kan naturligtvis serveras ur en karaff, men då förlorar man den spektakulära effekten.

Kylningen av en stor flaska är utmanande. På vintern kan man ställa flaskan utomhus, men på sommaren krävs en stor hink eller ho. Hinken eller hon bör fyllas med kallt vatten och isblock gjorda i exempelvis frysaskar eller tomma mjölkförpackningar.

Det räcker längre att kyla en stor flaska än en 0,75 liters standardflaska som blir tillräckligt kall på 15–20 minuter i vatten med is. Kylningen av en magnumflaska räcker minst en halv timme och av en större flaska ännu längre. Mousserande vin kan med fördel kylas till något lägre temperatur än den rekommenderade eftersom drycken värms upp under serveringen och i glasen.

För artikeln intervjuades Alkos produktkommunikationschef Master of Wine Taina Vilkuna.

Text Lasse Pakarinen, foto Otavamedia