Skål för självständigheten!

Självständighetsdagen är en värdig festlighet som med fördel kan firas med ett glas gott mousserande vin med eller utan alkohol.

Självständighetsdagen i början av december är ingen karneval, utan en värdig fest som inrymmer respekt och högaktning för tidigare generationer. Varför inte fira den viktiga dagen med ett riktigt gott vin?

Festliga mousserande viner

Mousserande vin av hög kvalitet karakteriseras av unika och livfulla aromer.

Champagne, som nog är festdrycken nummer ett, höjer stämningen särskilt mycket. Champagnens själ och nyansrika aromer gör den till kung bland de mousserande vinerna.

Även andra mousserande viner tillverkade enligt champagnemetoden bjuder på likartade smakupplevelser som champagne. Dessa viner, vars bubblor bildas i flaskan, förenas av behagliga rostade toner.

Den som inte vill satsa på champagne kan fira självständighetsdagen med exempelvis en cava från Spanien, en crémant från Frankrike, en franciacorta från Italien eller ett spännande mousserande vin från England eller något utomeuropeiskt land.

Den som firar i ett litet sällskap kan välja en mindre flaska: Alko har ett brett sortiment 0,2 och 0,375 liters flaskor som räcker till två eller tre personer.

Alkoholfritt med inhemsk smak

Alkos sortiment omfattar flera alkoholfria mousserande viner av hög kvalitet.

De inhemska alternativen, som lämpar sig utmärkt som festdryck på självständighetsdagen, bjuder på toner av bland annat ros, svarta vinbär, jordgubbe och granskott.

Kanske en mousserande drink

Varför inte fira självständighetsdagen med en festlig mousserande drink?

Slå en skvätt saft eller likör i glaset och fyll upp det med mousserande vin. Klassikern kir royal innehåller 1–2 cl svartvinbärslikör. Den franskinspirerade aperitifen kan göras finländsk genom att byta ut cassislikören mot till exempel hjortron- eller blåbärslikör.

Inhemska smaker på tallriken

De inhemska mikroysterierna erbjuder flera produkter lämpade för självständighetsfesten.

Syrligheten och aromerna hos torr champagne och andra mousserande viner av hög kvalitet rimmar utmärkt med ost. Servera gärna getost, vitmögelost och någon mogen hård ost.

Utöver ost kan man med fördel servera även andra inhemska delikatesser så som gravad fisk, kallrökt lax, rom, kallrökt ren och rökt lamm. Mousserande vin lämpar sig utmärkt till läckerheterna.