Tips för val av bubbel

Ett välvalt mousserande vin förgyller speciella stunder, skapar festlig stämning och fulländar en god måltid.

 

Första maj inleder den verkliga bubbelsäsongen. Mousserande vin är den självskrivna drycken att skåla i på vårens och sommarens fester, som skolavslutningar och bröllop. Ett glas bubbel är också populärt för att pigga upp en varm sommardag.

Urvalet av mousserande viner är brett. Välj lämplig dryck enligt typ av fest, maten som bjuds och gästerna!

Champagne – festligt och högklassigt

Champagne är endast mousserande vin tillverkat i regionen Champagne i Frankrike. Det är av hög kvalitet och passar därför speciellt till fina evenemang, men är ändå överraskande mångsidigt. Tack vare sin strama syrlighet och till och med gräddiga drag passar det även utmärkt som dryck till hela måltiden. Champagne står sig också väl med friska och syrliga rätter, som sushi och getost.

Se alla champagne

Cava – till umgänge och picknick

Spansk cava kallas ofta champagnens lillasyster. I synnerhet i längre lagrade produkter har aromerna liknande rostade och syrliga drag. Cava är en utmärkt sällskapsdryck som också passar bra till plockmat, som tapas. En torr variant är därför ett perfekt val till picknick och brunch.

Se alla cava-viner

Crémant – till skålar och brunch

Franska crémant är ett säkert val till större tillställningar. Det uppskattas vanligtvis av både vinkännare och dem som inte är så vana vid mousserande vin. Crémant bjuds med fördel som skål, aperitif eller till brunch. En klassisk vårkombination är crémant och sparris.

Se alla crémant-viner k

I regel väljs mousserande vin enligt sötma och om man föredrar en rostad eller fruktig smak. Högklassigt mousserande vin passar ofta också som måltidsdryck tack vare sin struktur och syra.

Kaisa Kokko, utbildningschef

Prosecco – lätt sällskapsdryck

Italienska prosecco är fruktigare än andra mousserande viner och faller vanligen många i smaken. Vinet har en smak av läckra päron. Prosecco ska helst inte kombineras med svåra, kraftiga rätter, för risken finns att de förtar vinets aromer. Prosecco är bäst som sällskapsdryck eller på picknick.

Se alla prosecco-viner

Rosé – färg och stämning

Aromen hos mousserande rosévin varierar från bärig och syrlig till rostad och fyllig. Rosévinets vackra färg ger stämning till romantiska stunder på tumanhand. Det är ett läckert par till jordgubbar, men ett robust mousserande rosévin passar även exempelvis till lammkotletter.

Se alla rosé-viner

Övriga mousserande

Övriga mousserande att överväga är exempelvis tyska sekt samt italienska spumante, av vilket det bäst kända förmodligen är söta asti spumante. Starkt på kommande är också den så kallade nya världens mousserande viner, som har en fruktig smak.

Bubbel på picknicken

  • Kyl mousserande vin väl före serveringen. Om vinet är iskallt sluter sig aromen, men å andra sidan värms det snabbt i glaset. En bra serveringstemperatur är cirka 6−8 grader.

  • Utomhus hålls mousserande vin svalt i en cooler. Förvara coolern i frysen. Då svalnar en rumstempererad dryck till lämplig temperatur på cirka 15 minuter.

  • En stopper bevarar bubblorna i en öppnad flaska. Den hindrar också vinet från att rinna ut om flaskan råkar välta på ojämnt underlag.

  • Mousserande vin smakar bäst i ett bra glas, men högklassigt vin tar inte åt sig fast det serveras ur plastbägare i picknickförhållanden.

Tips för festen

Tips för festen