Vilka drycker till julmaten?

Det finländska julbordet, som bjuder på en kaskad av smaker, tarvar friska drycker. De som upplever julmåltiden som årets höjdpunkt väljer drycker till de olika rätterna med stor omsorg. Om julmåltiden serveras i bufféform räcker i allmänhet en eller ett par drycker. Heta Junni, som jobbar som expedit och produktutbildare i Alkobutiken i Rovaniemi, ger dryckestips för julbordet.

Skinka

Öl

Till traditionell senapsgriljerad skinka kan man med fördel servera öl, exempelvis mörk lager, stark lager eller ale. Skinköl får gärna vara aromatiskt och fylligt.

Vin

Skinkvinet får vara medel­fylligt med medelstora tanniner, bärigt och friskt, exempelvis en ­pinot noir, gamay, sangiovese, merlot eller tempranillo från något klassiskt europeiskt vinomåde.

Lådrätter

Vin

Rosévin lämpar sig utmärkt till det finländska julbordet. Rosévinets friskhet och milda toner av röda bär rimmar särskilt väl med lådrätter. Vinets ringa mängd restsocker mjukar upp kombinationen. Som enda vin till julbuffén rekommenderas avkylt rosévin från området Provence.

Öl

Till lådrätter kan man med ­fördel servera något sötare ­specialöl, exempelvis körsbärs- ­eller ingefärsöl!

Seitanskinka

Vin

Till den milda veganska seitanskinkan kan man med fördel servera ett veganskt vin. Alko tillhandahåller veganska viner av alla smaktyper. Till seitanskinka, liksom till vanlig skinka, rekommenderas ett lätt, bärigt och friskt rödvin. Den som vill ha ett ännu lättare vin kan välja ett halvtorrt, aromatiskt vitvin eller rosévin.

Öl

Ölvänner kan välja ett smakrikt öl, så som fruktig ale eller stark eller mörk lager.

Kalkon

Vin

Den som vill servera rödvin till kalkon kan välja ett lätt, bärigt och friskt samt mjukt och fruktigt vinRödvin gjort på druvan Pinot noir är en klassiker. Om man vill bjuda i ett fylligare rödvin kan man välja ett medelfylligt vin från Rhônedalen eller regionen Veneto.

Vin som serveras till rökt kalkon får bjuda på viss sötma. Eklagrad chardonnay med en aning restsocker är ett utmärkt val.

Öl

Ölvänner kan välja ett relativt lätt och ljust öl, exempelvis pils eller lager.

Fiskbord

Champagne Om dukningen omfattar flera olika kalla entréer bör drycken lämpa sig till de flesta av dem och inte vara för fyllig. Champagne, som är ett säkert kort, lämpar sig som dryck genom hela måltiden. Alternativt kan champagnen fungera som sval ”stöddryck” till serveringens övriga viner.

Vin

Till fiskbordets läckerheter kan man med fördel servera ett frisk och syrligt vitt vin, exempelvis en albariño, riesling, sauvignon blanc eller pinot gris.

Sherry

Torr sherry är ett utmärkt alternativ!

Öl

Till fiskbordet kan man välja en ljus, frisk och relativt lätt lager eller pils.

Chokladkonfekt

Vin

Till chokladkonfekten och julklappsboken kan den njutings­lystne dricka ett robust och kraftigt rödvin eller söt nektar. Varför inte läppja på exempelvis söt portvinmadeira eller banyuls. Moscatel eller muscatvin med spets passar även.

Öl

Mörk choklad och stout eller porter är ett ypperligt smakpar.

Från lätt till tyngre

Om man vill servera olika drycker till julens rätter lönar det sig att följa regeln från lätt till tyngre. Kom ihåg att duka fram även alkoholfria alternativ och friskt vatten!