Bevara bubblorna ända till glaset

Många av vårens, sommarens och vinterns fester inleds med en skål. Med de här råden lyckas du med att öppna och servera mousserande vin lätt och tryggt.

En högklassig dryck förtjänar att hanteras med respekt. Särarten hos de mousserande vinerna ligger i det stora trycket och bubblorna, som består ända till glaset bara man minns några tumregler.

Transportera

Bubblornas väg hem från butiken är något som det är lönt att förbereda väl, för varan är ömtålig. Mousserande vin trivs i till exempel en kylväska skyddad för ljus och värme. Undvik att innehållet skvalpar omkring i buteljen så är det tryggare att öppna den. Under den kalla tiden av året lönar det sig inte att transportera vin långa vägar på kallt ställe, till exempel i bilens bagageutrymme.

Förvara

Ställ buteljen på svalt ställe genast efter transporten och låt vinet vila ordentligt innan du öppnar buteljen.

Väskan skyddar vinet också under förvaringen. Mousserande vin kan förvaras stående, för kolsyran håller korken fuktad och tät.

Kyl av

I normal kylskåpstemperatur tar det 2–3 timmar för mousserande vin att svalna till lämplig serveringstemperatur, 5–8 grader. I en vinkylare med lika delar vatten och is tar det cirka 20 minuter.

Öppna

Häng en handduk över armen då du skall till att öppna buteljen. Torka av buteljen.

Se hela tiden till att buteljens mynning inte är riktad mot någon av de närvarande. Avlägsna försiktigt metall folien och grimman av järntråd som omger korken. Om du är högerhänt fattar du buteljen stadigt i dess botten med höger hand och lutar buteljen så att den pekar uppåt i cirka 45 graders vinkel.

Mynningsdelen med korken vilar på insidan av vänstra handen. Höger hand vrider buteljen och vänster hand bromsar korken som långsamt kryper utåt. I bästa fall hörs bara ett dämpat piff då trycket släpper. Om drycken skummar över, torkar du lugnt bort det spillda med handduken.

Du kan också använda en speciell öppnare för mousserande vin som säljs i Alkobutikerna.

Häll upp

Ett tulpanformat glas är bäst för mousserande vin, för det tar på bästa sätt fram alla nyanserna i den eteriska drycken. Börja med att slå cirka en halv deciliter i varje glas och fyll på med en halv deciliter till när skummet har lagt sig. En helbutelj (0,75 l) ger 6–8 glas.

Om du skall bjuda ett större sällskap på mousserande vin samtidigt, kan du i god tid i förväg fylla glasen ungefär till hälften.

Sedan häller du i resten strax innan drycken skall avnjutas.

Om hela buteljen inte går åt genast, bevarar en förslutare bubblorna tills resten av drycken hälls upp.

Bjud en skål

Fatta glaset i dess smala fot. Då värmer handen inte glaset och den vackra drycken med sina bubblor kommer till sin rätt. Glaset lyfts och blicken riktas mot dagens huvudperson och hedersgästerna. Att lyfta glaset utan stora åthävor och nicka är tillräckligt.

Innan du höjer glaset kan du hålla ett kort gratulationstal.

Mer om fester