Rätt dryck till buffén

Lätt mat tarvar mousserande drycker. Sommarsmaker balanseras upp av bäriga toner. Varför inte lyssna på experterna vid valet av dryck till olika rätter och smaker?

Ett buffébord bjuder i allmänhet på många olika smaker. Valet av vitt och rött vin bör styras av bufféns smakvärld, men också av de egna preferenserna.

Nyansrika och strukturerade riesling- och grüner veltlinerviner samt livliga och fruktiga sauvignon blanc- och chardonnayviner lämpar sig till många olika smaker.

Om buffébordet bjuder på fräscha sommarsmaker kan man med fördel servera en bärig och frisk pinot noir eller sangiovese.

Kraftiga och mustiga smaker balanseras bäst upp av ett runt och syltigt vin gjort på någon av druvorna Malbec, Syrah eller Tempranillo.  

Öl som buffédryck

Frisk och maltig ljus lager och mjuk och aromrik mörk lager lämpar sig till många av buffébordets smaker. Om man vill överraska kan man servera ale eller pils.

Ale från något av de trendiga mikrobryggerierna lämpar sig utmärkt till asiatiska och orientaliska smaker. Varför inte servera en aromrik India Pale Ale med stor humlebeska? 

Mousserande till lätta smaker

Mousserande vin lämpar sig till fisk, skaldjur, kyckling och andra läckerheter med mild smak.

Champagne och andra mousserande kvalitetsviner som har mognat på bottensatsen (sur lie) lämpar sig även till kraftigare smaker.

Cava eller prosecco är ett utmärkt val om buffébordets karaktär är frisk och lätt.  

Goda alkoholfria måltidsdrycker är dagens melodi. En omtänksam värd eller värdinna tänker på gästerna och serverar även alkoholfritt vin och/eller öl. Friskt vatten är en självklarhet vid alla måltider. 

Serveringstips

Servera gärna rödvin lätt avkylt. Vinet värms snabbt upp i glaset.   

Mer om fester