God mat till presentvinet

Har du fått ett kvalitetsvin som gåva? Varför inte avnjuta den ädla drycken till en läcker rätt. Tillred något riktigt gott och smörj kråset!

Europeiska eller de s.k. Gamla världens viner är fortfarande mycket populära bland presentviner, och röd bordeaux är en stående presentfavorit. Majoriteten av dagens presentviner är producerade i Gamla världen, det vill säga Europa, vilket visar att konsumenterna förknippar de europeiska vinländerna med hög kvalitet. Vinerna från Nya världen upplevs som prisvärda, okomplicerade och välsmakande.

De bordeauxviner som finns i butikernas hyllor är i allmänhet så unga att de bör lagras på flaska eller drickas till rätter med högt proteininnehåll – proteinerna i maten mildrar effekten av vinets tanniner. Unga bordeauxviner lämpar sig till bland annat rött kött med stekningsgraderna medium och medium-rare samt hårda lagrade ostar.

Pinot noir + anka

Pinot noir-vinerna från Nya världen är trendiga presentviner. Pinot noir-vinerna från Nya Zeeland lämpar sig utmärkt till bland annat fågelrätter. Ankbröst, som inte är särskilt svåra att tillreda, rimmar utmärkt med en god pinot noir. Pinot noir-vinets körsbärstonerna accentueras när med några stenfrukter i såsen till det stakta ankbröstet.

Rioja + gris

Riojavinernas rykte har förbättrats avsevärt och i dag klarar de sig utmärkt på den globala vinmarkanden. Till ett moget riojavin kan man med fördel servera genomstekt kött så som gryträtter och pulled pork. Varför inte laga trendig pork belly, det vill säga knaprigt sidfläsk? Prova på trending pork belly som tillreds i bit på samma sätt som en söndagsstek, alltså genom långsam stekning i ugn.

Chablis + musslor

De vita kvalitetsvinerna från Chablis är riktiga klassiker och utmärkta måltidsdrycker till skaldjur. Många så kallade presentviner produceras i Chablis, centrala Bourgogne och Alsace. Örter, parmesan och japanskt panko-ströbröd ger kammusslan krispig yta. Den trendiga läckerheten lämpar sig som bland annat som tilltugg till fördrinken.

Amarone + risotto

De fylliga amaronevinerna, som är populära presentviner, lämpar sig utmärkt som meditations- och umgängesvin. Vinerna lämpar sig också till kraftigt kött och hårda lagrade ostar. Varför inte följa den amerikanske stjärnkocken Jean-Georges Vongerichtens exempel och servera amaronevin till en höstlig svamprisotto?

Champagne + kyckling

Har du fått årgångs- eller lyxchampagne som gåva? Den ädla drycken lämpar sig utmärkt till marina smaker. Varför inte avnjuta champagnen med ostron, hummer eller en elegant fiskrätt? Om du föredrar rustikare smaker kan du med fördel avnjuta den fina mousserande drycken till en rätt gjord på bressekyckling eller någon annan frigående fågel. Fänkol och höstpotatis steks behändigt i samma form.