Lyckat presentvin

En lyckad gåva återspeglar både givaren och mottagaren. Det lönar sig i allmänhet att beakta mottagarens preferenser, men en klassiker går alltid hem.

Planeringen av en vinpresent utgår från budgeten. När budgeten är ”godkänd” kan man välja ett vin i rätt prisklass eller varför inte en helhet bestående av två eller tre olika viner.

Valet av presentvin kan grunda sig på mottagarens preferenser eller på klassiskt resonemang. Exempelvis champagne är aldrig fel.

Vilken vintyp tilltalar mottagaren?

I mån av möjlighet bör man beakta mottagarens smak och tycke. Föredrar mottagaren rödvin eller vitt vin? Om han eller hon är lika förtjust i båda kan man överräcka både rött och vitt vin från samma land, samma vinområde eller samma producent.

Rosévin eller mousserande vin, ensamt eller i kombination med andra vintyper, är i allmänhet en mycket välkommen gåva.

Vid valet av presentvin får man gärna beakta mottagarens eventuella specialpreferenser. Är han eller hon särskilt förtjust i vin från ett visst land eller distrikt? Eller i någon viss vintyp? Om man inte känner till mottagarens preferenser kan man utgå från hans eller hennes erfarenheter.

En erfaren vinvän kan ha fäbless för fylligt och tanninrikt röd vin av någon av smaktyperna robust och kraftigt eller nyanserat och utvecklat. Ifråga om vitt vin kan den erfarne vinälskaren vurma för smaktypen nyanserat och strukturerat eller smaktypen generöst och rostat.

Unga och mindre erfarna vinvänner föredrar i allmänhet lätta och mjuka viner med en aning restsocker. I dessa fall gäller smaktypen friskt och fruktigt för vita viner och smaktypen mustigt och syltigt för röda viner. Ifråga om mousserande vin kan man välja en halvtorr eller halvsöt dryck.

Champagne är ett säkert kort

Kvalitetschampagne är en festlig gåva som mottagaren kan avnjuta vid något specialtillfälle. Flaskan kan vara liten eller stor – om budgeten inte begränsar valet kan man välja en 1,5 liters magnumflaska eller en ännu större butelj.

Vin från klassiska vinområden är i regel ett tryggt val. Fastän vinet inte rimmar med mottagarens preferenser är det ett välkommet inslag på mat- eller festbordet.

Alternativen är många. Flera klassiska röda presentviner kommer från Bordeaux i FrankrikeRioja i Spanien och Toscana i Italien. Vita klassiker produceras i bland annat Chablis i Frankrike och Mosel och Rheingau i Tyskland.

En snygg förpackning förgyller gåvan

En snygg presentförpackning och ett kort gör gåvan ännu trevligare. Om man vill kan man lägga ner något bestående dryckestillbehör i presentförpackningen.

Text och dryckesförslag Lasse Pakarinen