Vad skall jag ge?

En middagsinbjudan är en trevlig överraskning, men hur skall man uppmärksamma värden eller värdinnan? Vetenskapsförfattare Suvi Ruotsi, som har skrivit en etikettbok, och produktchef Kristiina Lilienkampf från Alko guidar den vilsne.

Present eller inte?

En liten present som överräcks när man anländer till festen visar att man uppskattar inbjudan och värdens eller värdinnans ansträngningar. Mångas skåp och lådor svämmar över av prylar och därför kan något ät- eller drickbart vara det rätta valet.

Innan man skaffar presenten bör man försäkra sig om att den lämpar sig för mottagaren – det är viktigt att presenten rimmar med värdens eller värdinnans värderingar, kostvanor och eventuella allergier.

Hurdan gåva?

Om man väljer något drick­bart bör man beakta mottagarens smak och preferenser. Är mottagaren ölvän eller är det mousserande vin som gäller? Föredrar värden eller värdinnan kötträtter eller vegetarisk mat? Står bakning högt på listan? Svaren på dessa frågor kan ge värdefull handledning när man väljer en drickbar ”gå-bort-present”.

Vegetarianer är i allmänhet inte förtjusta i fylliga rödviner, som lämpar sig för kötträtter. Vänner av asiatisk mat uppskattar ofta gott öl och ivriga kakbagare älskar söta dessertviner.

Om du tänker ge en flaska vin i present till någon vars smak du känner till lönar det sig att välja ett vin gjort på mottagarens favoritdruva. Om du inte vet exakt vilket vin du skall välja får du hjälp av expediten på Alko. En skojig och annorlunda idé är att överräcka en presentpåse med ingredienserna till mottagarens favoritcocktail.

Skall presenten slås in?

Det är aldrig fel att slå in en present i gåvopapper. Ett vackert paket är trevligt att överräcka och det uppskattas garanterat av mottagaren. En vinflaska kan överräckas i en presentpåse eller med ett band eller en rosett runt halsen. Alko har ett brett sortiment presentpåsar och -askar för olika flasktyper.

Något med flaskan?

En drickbar present kan med fördel kombineras med något lämpligt tillbehör. Alko har t.ex. coolers, öppnare och återförslutare av hög kvalitet för mousserande viner. Glasmärkare, serveringspipar och vakuumpumpar lämpar sig som tillbehör till vinflaskor. Typspecifika ölglas kan ges tillsammans med en ölpresent. Mottagaren har glädje av tillbehöret långt efter att drycken är konsumerad.

Alkohol eller inte?

Alkoholdrycker kan även ges till människor som använder alkohol mycket måttligt eller sporadiskt och till människor som endast använder dryckerna för matlagning eller bakning. Varför inte lägga flaskan i en vacker korg tillsammans med till exempel äpplen?

Många dricker gärna ett glas gott mousserande vin för att fira till exempel en födelsedag, en examen eller ett nytt jobb. Ett mousserande vin som mår bra av lagring lämpar sig därför som present även om mottagaren normalt inte använder alkohol.

Bör presenten öppnas genast?

Drickbara presenter behöver inte öppnas under festen. Värden eller värdinnan har i allmänhet planerat serveringen av både mat och drycker – ett presentvin kan till och med stå i konflikt med serveringsplanen. I mer vardagliga sammanhang kan den som ger vinet själv berätta om det är avsett för gemensam avnjutning eller inte.