Lättare njutning

Ibland längtar vi alla efter lätt mat och lätta drycker. De alkoholfria dryckerna och dryckerna med låg alkoholhalt är både välsmakande och lätta.

Alkos sortiment omfattar över 50 rödviner, vitviner, roséviner och mousserade viner med låg alkoholhalt, alltså en alkoholhalt på högst 10 procent. Normalstarka viner innehåller 12,5–15 procent alkohol.  

Öl och cider, som har en alkoholhalt på 5–7 procent, är också lätta dryckesalternativ.  

Sötma och fruktighet

Drycker med låg alkoholhalt har ”lättare” smak än drycker med högre halt alkohol. Fylligheten och värmen hos ett vin korrellerar i allmänhet med alkoholhalten. Viner med låg alkoholhalt är ofta lätta och söta, vilket accentuerar deras fruktighet och bärtoner.  

Alkoholhalten i viner kan hållas låg genom att skörda druvorna tidigare än normalt, det vill säga när deras sockerhalt fortfarande är relativt låg. Viner som görs på druvor som odlats i svalt klimat blir automatiskt alkoholsvagare än andra viner. De halvtorra och söta vita vinerna från Mosel i Tyskland har i allmänhet en alkoholhalt som är lägre än 10 procent.

Alkoholhalten kan också justeras nedåt vid tillverkningsprocessen.

Lätta att bli du med

En del kunder vill ha viner med låg alkoholhalt, säger Jaana Lokka-Palomäki som basar för Alkos butik i Stockmanns varuhus i Uleåborg.  

”Det är lätt att bli du med viner som har låg alkoholhalt. De röda vinerna har i allmänhet en mjukt fruktig karaktär, medan de vita vinerna karakteriseras av mjuk sötma eller frisk fruktighet. Vinerna köps i regel som sällskapsdryck.”

Vinerna med låg alkoholhalt lämpar sig utmärkt som dryck till bland annat lätt buffémat, sallader, snacks, färskost och andra milda ostar.

Dessertviner av hög kvalitet

Bland vinerna med låg alkoholhalt finns flera söta vita kvalitetsviner som kan avnjutas som sådana eller till ost och desserter. Till denna grupp hör bland annat de tyska spätlese-, auslese- och trockenbeerenauslese-vinerna samt eiswein, som görs på frusna druvor.  

Söta mousserande viner med låg alkoholhalt, bland annat moscato d’asti, viner från det italienska vindistriktet Asti och det traditionella franska vinet clairette de die, lämpar sig utmärkt som dessertvin och sällskapsdryck.   

Alkoholfri skål

Vid sidan om dryckerna med låg alkoholhalt har Alko röda och vita viner samt öl och cider som är alkoholfria eller som innehåller högst 2,8 procent alkohol. Vid tillverkningen av de alkoholfria vinerna avlägsnas alkoholen efter jäsningsprocessen. De alkoholfria dryckerna serveras väl avkylda.

På fester och andra tillställningar finns det alltid gäster som inte kan eller vill inmundiga alkohol, men som gärna deltar i skålandet. Alko har många alkoholfria mousserande drycker gjorda på druvor och inhemska råvaror. Dryckerna är i allmänhet söta.

Alkoholfritt öl lämpar sig utmärkt som måltidsdryck och törstsläckare.