Vin i behändiga småflaskor

Mindre vinflaskor lämpar sig för olika ändamål. Alkos breda sortiment omfattar många viner i olika stora flaskor.

Alkobutikerna och Alkos webbutik saluför många viner i flaskor som är mindre än standardflaskan (0,75 liter).

De mindre flaskstorlekarna är 0,5, 0,375, 0,25, 0,2 och 0,187 liter.

Alla vintyper, det vill säga mousserande vin, vitt vin, rosévin, rödvin, dessertvin och starkvin, finns i halvstora flaskor (0,375 liter) och ännu mindre flaskor.

Vinerna i småflaskor, som finns av olika typ och i olika prisklasser, lämpar sig för allt från sköna picknickar till festliga supéer.

En skål för två

Småflaskorna lämpar sig utmärkt för fester på tu man hand. Varför inte höja en bägare på exempelvis födelsedagen, bröllopsdagen, alla hjärtans dag eller internationella kvinnodagen tillsammans med hjärtevännen?

Flaskstorleken 0,2 liter räcker till två glas och vill man ha en liten påfyllning kan man välja storleken 0,375 liter. Genom att välja en liten flaskstorlek kan man unna sig champagne utan att anstränga kassan alltför mycket.

Små flaskor går dessutom snabbare att kyla än standardflaskor.

Småflaskan är en välkommen present

Alkos småflaskor lämpar sig utmärkt som present till vänner och kollegor.

Eftersom det är tanken som räknas behöver flaskan inte vara stor. Varför inte överräcka en god bubblande dryck eller mottagarens favoritvin i en mindre flaska tillsammans med ett vackert, skojigt eller fyndigt kort?

En liten flaska är lämplig som måltidsdryck

De mindre flaskorna är ett utmärkt alternativ när man väljer måltidsvin. Storleken lämpar sig utmärkt för måltider på tu man hand eller när man i ett mindre sällskap vill servera olika viner till förrätten och varmrätten.

Om standardflaskan känns för stor kan man välja en flaskstorlek som räcker till 10 eller 12 cl per person.

Småflaskorna, som möjliggör ett bredare utbud av vin på festbordet, lämpar sig också utmärkt för vinprovning där portionerna i regel är små. Ju fler viner, desto större och bredare smakupplevelse!

En skvätt dessertvin

De mindre flaskstorlekarna lämpar sig utmärkt för dessertvin. Måltidens avrundning, desserten, förtjänar i allmänhet en liten skvätt eget vin.

Dessertvin, portvin, madeira och andra starkviner kan med fördel köpas i flaskor om 0,375 liter och ännu mindre flaskor. I dag säljs både torr och söt sherry i små flaskor.

Matlagningsvin i liten flaska

De mindre flaskorna lämpar sig utmärkt för matlagningsviner. Det är i regel onödigt att använda dyra viner i matlagningen. Köp en liten flaska förmånligt matlagningsvin och avnjut de förnämare dryckerna som måltidsdryck!

Kom ihåg de mindre flaskorna också till fest och picknick

Mindre flaskor lämpar sig även för större sällskap: Fyll en vinkylare eller en snygg balja med olika småflaskor och låt gästerna välja dryck. Urvalet kan naturligvis omfatta även öl och alkoholfria alternativ.

För några år sedan var det inne att dricka champagne och andra mousserande viner ur små flaskor med sugrör. Passa på att återuppliva trenden under vårens och sommarens fester!

De mindre flaskstorlekarna är som gjorda för första maj och den varma årstidens picknickar. Varför bära ut stora flaskor på gården eller bryggan när de små flaskorna är lätta och behändiga att stuva ner i picknickkorgen?

Text Lasse Pakarinen, foto Otavamedia