Viskit

Viskit ovat maltaista, maissista tai kokojyväviljoista valmistettuja tisleitä, joita kypsytetään tammitynnyreissä.

Viskien makutyypit

Kepeä ja viljainen

Kevyitä tai keskitäyteläisiä. Tuotteista voi löytää selkeän ja raikkaan makuprofiilin, jossa korostuu viljojen ja yrttien maut.

Pehmeä ja hedelmäinen

Kevyitä tai keskitäyteläisiä. Maussa korostuu pehmeys ja monesti yhden hedelmän selkeä maku.

Hedelmäinen ja aromikas

Keskitäyteläisiä tai täyteläisiä. Maussa on aistittavissa eri hedelmiä, maltaisuutta ja hunajaa. Maussa korostuu hedelmäisyys.

Vivahteikas ja ryhdikäs

Keskitäyteläisiä, täyteläisiä tai erittäin täyteläisiä. Maussa on aistittavissa kypsytyksen aikana kehittyneitä vivahteita, mineraalisuutta sekä kypsää hedelmäisyyttä.

Runsas ja voimakas

Erittäin kuivia tai kuivia. Aromimaailma on täyteläinen ja paahteinen.

Sopivat myös voimakkaammille herkuille – kuten possulle, vasikalle, riistalinnuille ja mereneläville – runsaan mausteisuutensa ja tasapainoisen hapokkuutensa takia.

Tarjoilu

Viskit tarjoillaan digestiivinä aterian jälkeen tai vesitilkan tai jäiden kanssa.

Skotlantilaiset blended-viskit

Ovat yleisin viskityyppi. Ne valmistetaan sekoittamalla useita eri viskejä keskenään. Maultaan ne ovat kevyitä, hedelmäisiä ja joskus tammisia.

Skotlantilaiset mallasviskit

Tehdään mallasohrasta. Single malt -viskit ovat yhden tislaamon tekemistä viskieristä sekoitettuja viskejä. Mallasviskit ovat voimakkaita ja joskus savuisia maultaan.

Irlantilaiset viskit

Vaihtelevat kepeistä ja vivahteikkaista pehmeän hunajaisiin ja erittäin täyteläisiin.

Amerikkalaiset viskit

Valmistetaan usein maissista, ja silloin niitä kutsutaan bourboniksi. Maissi pehmentää viskien makua, ja kypsytys uusissa tammitynnyreissä antaa lisäksi vaniljaisia makuja.

Kanadalaiset viskit

Valmistetaan usein maissista, mutta myös ruista ja muita viljoja käytetään. Viskit ovat maultaan kepeitä ja pehmeitä.

Muut viskit

Muut viskityypit sekä viskit muista maista, kuten Japanista, Ruotsista ja Suomesta.

Tuoksuja ja makuja

Maltainen

Paahdetuista maltaista syntyvä makean paahteinen ohran aromi

Viljainen

Kevyesti paahdetuista maltaista tuleva kypsän ohran aromi

Vaniljainen

Paahdetuista tammitynnyreistä liukeneva vaniljan aromi

Savuinen

Maltaiden savukuivauksesta ja sisältä poltetuista tynnyreistä peräisin oleva savunaromi

Turpeinen

Maltaiden turvesavukuivaamisesta syntyvä maanläheinen aromi

Tervainen

Savumallastuksesta ja tammikypsytyksestä syntyvä makean tervamainen aromi