Ruorijuopumus on rikos – veneily on turvallisinta selvin päin

Alkoholi lisää onnettomuusriskiä myös vesiliikenteessä. Huolimatta siitä kuinka taitava ja tottunut veneilijä on, humala heikentää arviointi- sekä reagointikykyä ja riskinotto kasvaa.

Veneilyn promilleraja on 1,0

Kuten pyöräillessä ja tieliikenteessäkin, turvallisinta veneily on aina täysin selvin päin. Humalassa veneilyn rangaistavuuden raja on häilyvä. Vesiliikennejuopumuksesta voidaan rangaista, vaikka veneilijän promillet jäisivät alle yhden promillen, mikäli veneilijän kunto ohjata venettä turvallisesti on heikentynyt.

Veneen ohjausvastuuta ei saa luovuttaa henkilölle, jonka taidot eivät riitä vesillä liikkumiseen. Ruorijuoppoudesta voidaan rangaista myös silloin, kun humalainen kuljettaja on luovuttanut ruorin selvinpäin olevalle, mutta taitamattomalle kuljettajalle.

Soutuveneilyyn ei ole laissa määriteltyä promillerajaa. Kuitenkin jopa yli puolet hukkumiskuolemiin johtavista onnettomuuksista tapahtuu alkoholin vaikutuksen alaisena. Veneily, uiminen ja kaikki muukin vesiurheilu on aina turvallisinta selvinpäin.

Veneilyn promilleraja on korkeampi kuin autoilun promilleraja. Rattijuopumuksen promilleraja on Suomessa 0,5 promillea. Lue lisää, miksi alkoholi ei sovi liikenteeseen.

Humala heikentää veneilykykyä

Alkoholin aivoja lamauttava vaikutus aiheuttaa humalatilan. Jo alle 0,5 promillen humalassa tarkkaavaisuus sekä arvostelukyky heikkenevät ja riskinotto kasvaa. Kun veren alkoholipitoisuus nousee yli 0,5 promilleen, kyky suoriutua tarkkaavaisuutta vaativissa tehtävissä huonontuu, koska aivojen koordinaatiokyky heikkenee.

Tasapaino on olennainen osa turvallista veneilyä. Alkoholi lisää kömpelyyttä ja heikentää tasapainoa jo alle 0,5 promillessa. Veneestä putoaminen ei ole selvänäkään vaaratonta, mutta alkoholia nauttineelle se on taatusti riski. Lue lisää humalan vaikutuksista.

Vinkit turvalliseen veneilyyn

  • Jos otat − älä lähde vesille.
  • Tarkista sää- ja tuuliennuste ennen veneilyä.
  • Pelastusliivit tulee olla kaikilla veneen matkustajilla.
  • Pidä huoli myös muista turvavarusteista. Veneestä tulee löytyä airo, mela tai ankkuri köysineen, tyhjennysväline ja veneen perämoottorin koosta riippuen sammutin.
  • Nauti alkoholijuomat vasta maissa.
  • Vältä veneilyä krapulassa. Vaikka alkoholi olisikin haihtunut jo verestä, voi esimerkiksi väsymys heikentää veneilykuntoa. Lue lisää krapulan oireista.

Lähteet:
Finlex
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliito ry

Artikkelin pääkuva: Folio Images