Paras apu yksinäisyyteen on yhteys toiseen ihmiseen

Moni suomalainen kärsii yksinäisyydestä. Yksinäisyys oli yhteiskuntamme haaste jo ennen koronapandemiaa, mutta erityisesti sen myötä. Alko haluaa olla mukana ehkäisemässä yksinäisyyttä yhteiskunnassamme. Apu yksinäisyyteen ei löydy Alkon hyllyltä, vaan paras apu on yhteys toiseen ihmiseen.

Apu yksinäisyyteen ei löydy Alkon hyllyltä

Yksinäisyys on ollut yhteiskuntamme haaste jo ennen koronapandemiaa, mutta poikkeusaika teki yksinäisyyden entistä näkyvämmäksi. Alkon tavoitteena on ollut vuodesta 2021 lähtien yhteistyössä Mieli ry:n ja HelsinkiMission kanssa vähentää yksinäisyyttä yhteiskunnassamme ja ennaltaehkäistä yksinäisyydestä aiheutuvia alkoholihaittoja. Apu yksinäisyyteen ei löydy Alko hyllyltä.

Perjantaipuhelusta Perjantaipuhelimeen

Yksinäisyys ei välttämättä näy ulospäin. Siksi jokainen pienikin kohtaaminen tai yhteydenotto on arvokas ja voi olla toiselle tärkeämpi kuin uskoisikaan. Alkon yksinäisyysteeman näkyvin kampanja vuonna 2021 oli Perjantaipuhelu, jolla kannustimme ihmisiä kohtaamaan toisiaan aktiivisesti sekä huomioimaan ja ottamaan yhteyttä läheisiin säännöllisesti. Kampanjan ydinviesti oli "Tartu puhelimeen, sillä joku kaipaa soittoasi".

Yksinäisyyden tunteet tuntuvat voimakkaimmilta erityisesti iltaisin ja viikonloppuisin, jolloin ihmisillä on vapaa-aikaa. HelsinkiMission lanseeraama ja Alkon tukema Perjantaipuhelin tarjoaa uuden, matalan kynnyksen tavan lievittää yksinäisyyttä viikonlopun kynnyksellä. Puhelimessa soittaja kohdataan tavallisen ihmisen tiedoin ja taidoin. Elokuusta joulukuuhun 2022 puheluihin on vastaamassa Alkon koulutettuja vapaaehtoisia joka perjantai klo 17–19. Perjantaipuhelimen numero on 09 2312 0390. Soittamisen hinta määräytyy kuluttajan liittymäsopimuksen perusteella (pelkkä pvm/mpm).

Yksinäisyys Suomessa

Tutkimuksen mukaan joka kolmas meistä tarvitsee apua yksinäisyyteen (lähde: Punainen Risti 2021). Yksinäisyyttä voi kokea kuka vain, iästä tai sosiaalisesta asemasta riippumatta. Esimerkiksi muutto vieraalle paikkakunnalle, ero, lasten muutto pois kotoa tai eläköityminen ovat tilanteita, joissa yksinäisyyden tunteita voi syntyä.

Mistä apua yksinäisyyteen?

Paras apu yksinäisyyteen on yhteys toiseen ihmiseen. Tartu puhelimeen, sillä joku kaipaa soittoasi. Jos sinulla ei ole kelle soittaa, rohkene hakea apua.

HelsinkiMission Perjantaipuhelin

Palvelu tarjoaa matalan kynnyksen keinon lievittää yksinäisyyttä viikonlopun kynnyksellä ja saada hetkeksi juttuseuraa. Perjantaipuhelimen numero on 09 2312 0390. Lue lisää.

Mieli ry:n kriisipuhelin

Mieli ry:n kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua nimettömänä ja luottamuksellisesti. Kriisipuhelin päivystää ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivä numerossa 09 2525 0111. Lue lisää.

HelsinkiMission Yksinäisyys-tehtäväkirja

Yksinäisyys-tehtäväkirja auttaa sinua käsittelemään ja lievittämään yksinäisyyden kokemustasi. Lue lisää.

HelsinkiMission Aamukorva

Aamukorva tarjoaa ystävällisen kuulijan ja keskustelukumppanin aamun varhaisina tunteina. Aamukorva, puh. 09 2312 0210, kuuntelee joka aamu klo 5–8. Lue lisää.

 

Kuinka helpottaa yksinäisyyttä?
21.12.20
Tee sinulle tärkeitä asioita

Tee sinulle mieluisia asioita olipa se sitten ulkoilu, elokuvissa käyminen, uuden opiskelu tai hyväntekeväisyystyö.

21.12.20
Kohtaa muita

Aktivoi olemassa olevia sosiaalisia suhteita tai tutustu uusiin ihmisiin harrastuksissa tai sosiaalisessa mediassa.

21.12.20
Rohkene puhua

Kerro yksinäisyydestäsi jollekin. Jos puhuminen aiheesta tuntuu hankalalta, kirjoita kirje tai avaa tunteitasi päiväkirjaan.

Mitä yksinäisyys on?

Yksinäisyys on ulkopuolisuuden ja erillisyyden kokemusta. Se voi aiheuttaa alakuloa, ahdistusta, häpeän tunnetta sekä fyysistä ja psyykkistä pahoinvointia. Jokainen kokee yksinäisyyden omalla tavallaan ja jokaisen kokemukset ovat yhtä tärkeitä ja vakavasti otettavia.

Yksinäisyyttä ja yksinoloa ei kannata sekoittaa, sillä itse valittu yksinolo voi olla myönteistä ja hektisessä elämäntilanteessa jopa toivottua ja rentouttavaa.

Yksinäisyyttä voi tuntea, vaikka ympärillä olisi ihmisiä

Yksinäisyys voidaan jakaa sosiaaliseen ja emotionaaliseen yksinäisyyteen.

Sosiaalisessa yksinäisyydessä tärkeät ja merkitykselliset ihmissuhteet ja verkostot puuttuvat, tai ovat vähäisiä.

Emotionaalisessa yksinäisyydessä ihminen kokee, ettei tule ymmärretyksi tai nähdyksi, vaikka ympärillä olisikin perhe- tai ystävyyssuhteita.