Pakkaus ei ole makuasia. Vaan ilmastoasia.

Aromikasta, täyteläistä, tyylikästä – ja kartonkitölkissä. Kun valitset juomaa, mieti myös pakkausta. Helppo muistisääntö on mitä kevyempi ja kierrätettävämpi pakkaus on, sitä pienemmät ovat sen ilmastovaikutukset.

Juomapakkauksella ja sen valmistamisella on merkittävä osuus juoman hiilijalanjäljestä, viinillä jopa 46 prosenttia. Tutkimusten mukaan viinipakkauksissa suurimmat ilmastovaikutukset juomalitraa kohden ovat perinteisellä lasipullolla. Pienin hiilijalanjälki on hanapakkauksella, jonka jälkeen tulevat kartonkitölkki, viinipussi, alumiinitölkki, PET-muovipullo ja kevyempi lasipullo. Pakkauksen paino ja kokoluokka vaikuttavat merkittävästi pakkauksen hiilijalanjälkeen. 

Eri viinipakkausten hiilijalanjäljet juomalitraa kohden:

* Alumiinitölkin laskelmassa on käytetty muista poikkeavia tietolähteitä. 

Pakkaus ei viiniä pahenna

Uudet pakkaustavat murentavat vanhoja viinikäsityksiä. Myytin siitä, että lasipullo on viinille ainoa oikea pakkaus, voi unohtaa. Viineille, joita on tarkoitus kypsyttää vuosia, lasipullo on paras vaihtoehto, mutta näissäkin tapauksissa kevyt lasipullo soveltuu yhtä hyvin kuin perinteinen. Valtaosa viineistä ostetaan kuitenkin kulutettavaksi nopeasti ostamisen jälkeen.  

Viinille käy pakkaukseksi myös tölkki, joka sopii monipuolisten pakkauskokojensa ansiosta monenlaisiin käyttötarkoituksiin.  Asiakkaat ovatkin jo hyvin löytäneet vaihtoehtoiset pakkaukset. Sille on monta järkevää syytä: tölkit, muovipullot tai hanapakkaukset ovat ekologisia, kevyitä ja helppoja sulkea, eivätkä ne rikkoudu helposti.  

Pakkauksen keveys ja kierrätettävyys pienentävät ilmastovaikutuksia myös muissa juomissa

Alkon teettämissä tutkimuksissa tarkasteltiin viinin pakkaustapojen ilmastovaikutuksia, mutta tuloksia voi hyödyntää myös muiden juomakategorioiden yhteydessä. Sama muistisääntö kuin viinipakkauksilla pätee siis myös panimotuotteiden ja väkevien alkoholijuomien pakkauksiin: mitä kevyempi ja kierrätettävämpi pakkaus on, sitä pienemmät ovat sen ilmastovaikutukset.

Kierrätys kannattaa materiaalista riippumatta

Poika kierrättää tölkkiä pullonpalautusautomaatilla

Kuluttajat ovat heränneet kertakäyttömuovin aiheuttamiin moniin ongelmiin, esimerkiksi valtamerissä kelluviin jätelauttoihin sekä vesistöjen mikromuoveihin. Jäteongelman ehkäisyn kannalta oleellista on tehokas kierrätys, olipa materiaali sitten lasia, muovia, alumiinia tai kartonkia. Juomapakkausten kohdalla tärkeässä roolissa on pantillisuus, sillä se kannustaa kuluttajia palauttamaan arvokkaan materiaalin takaisin kiertoon. Myös pantittomat juomapakkaukset kannattaa kierrättää oikein. Lue lisää juomapakkausten kierrätyksestä ja lajittelusta.

Yhdessä tavarantoimittajien kanssa

Alko pyrkii kehittämään valikoimansa pakkauksia yhteistyössä tavarantoimittajien kanssa ilmastovaikutukset huomioiden kohden vähäpäästöisiä ja helposti kierrätettäviä pakkauksia. Tätä päämäärää varten Alko on tuonut tavarantoimittajien saataville juomien ympäristö- ja ilmastovaikutuksia koskevaa tutkimustietoa ja juomapakkausten CO2-päästölaskurin.

Tutkimukset taustalla

Vuonna 2018 Gaia Consulting laski Alkon, Systembolagetin (Ruotsi) ja Vinmonopoletin (Norja) valikoimien erilaisten viinipakkausten CO2e-jalanjäljen. Tutustu tutkimuksen loppuraporttiin (englanniksi).

Alumiinipakkauksen hiilijalanjälkeä tutkittiin Gaia Consultingin vuonna 2019 toteuttamassa jatkotutkimuksessa. Hiilijalanjälki laskettiin ulkopuoliseen dataan perustuen, sillä viinin pakkaamisessa alumiini on hyvin pienessä roolissa. Siksi tutkimustulosten yhteydessä tämä mainitaan erikseen. Tutustu alumiinipakkaus-tutkimuksen loppuraporttiin (englanniksi).