Om miljön fick bestämma, hur skulle vinet förpackas?

Visste du att i motsats till livsmedel i allmänhet, påverkar vinets förpackning mer på produktens miljöbelastning än själva innehållet?

I Alkos sortiment har vin förpackats i olika tunga glasflaskor, PET-flaskor, vinpåsar, kartongburkar och bag-in-boxar samt vissa enskilda produkter finns också i aluminiumförpackningar. I Alkos sortiment uppstår de mest betydande miljökonsekvenserna något överraskande vid produktion av förpackningar för vin och öl. Den enda produktgruppen, där tillverkningen av drycken producerar den största belastningen är starka drycker. Denna samnordiska undersökning utfördes redan 2016–2017, och ifrågavarande undersökning publicerades våren 2017.

Utifrån forskningsdata utvecklas sortimentet och upphandlingen i Alko så att miljökonsekvenserna av dryckesförpackningar minskar och därigenom styrs utvecklingen i rätt riktning. Som en fortsättning på den föregående undersökningen lät vi utföra en undersökning till av de CO2e-utsläpp och av annan miljöbelastning som förorsakas av produktion av förpackningsmaterial, samt dessutom om användning av återvunnen råvara i dryckesförpackningar och om certifieringar i anslutning till förpackningsmaterial. I ljuset av resultaten finns de största CO2e-utsläppsbelastningarna i anslutning till glasflaskor. Glasets stora klimateffekt beror på att tillverkningen av glas är mycket energiförbrukande. Exempelvis PET-plast är ett klimatvänligt alternativ jämfört med glasförpackningar, och återvunnen PET skulle ha ett ännu bättre CO2e-fotspår.

En fungerande återvinning är alltså viktig och i Finland fungerar ju återvinningen av returnerade dryckesförpackningar mycket bra. Hur bra det fungerar beror på två saker: hur aktivt vi återvinner och hur rent det material är som kommer till återvinningen. Exempelvis återvunna plastflaskor (PET-flaskor) såldes i Alko 2017 31,8 miljoner och återvinningsgraden för plastflaskor var enligt Palpa 91 procent. Utifrån detta kan beräknas att 2,8 miljoner PET-flaskor som Alko sålde inte har återvunnits. Dessa flaskor hamnade kanske i energiavfallet eller naturligtvis i värsta fall i naturen. Vid återvinning av PET-flaskor är viktigt utöver renhet också att metallkorken eller -ringen har avlägsnats, eftersom metall bland plasten i värsta fall förstör hela plastsatsen, som då måste föras till energiförbränning. En kork av plast är däremot direkt önskvärt att man kvarlämnar, eftersom korken är lika värdefullt material som flaskan. 

Och hur är det då i slutänden av återvinningsprocessen, dvs. då materialet igen blir ny råvara. Tillsvidare har det varit ganska svårt att få övergripande information om detta inom produktionen av dryckesförpackningar. Användningen av återvunnet material skulle avsevärt förbättra både miljö- och CO2e-fotavtrycket för varje förpackningstyp och därför fokuserar Alkos framtida utvecklingsåtgärder i anslutning till dryckesförpackningar utöver på att göra materialet lättare också på användning av återvunna råvaror. En ökad användning av återvunnet material utgör också en viktig del av EU:s plaststrategi. EU vill bygga en ny plastekonomi, som respekterar återanvändning, reparation och återvinning, såsom FIBS sammanfattade strategin ur företagens synvinkel. Återvinningen av glas har åter sina problem: i Finland finns numera mycket liten sådan industriell glasproduktion som använder återvunnet glas, och en stor del av det återvunna glas som returneras till förpackningsproduktionen fraktas i krossad form utomlands för fortsatt behandling.

Vi utgör starkt en del av den globala marknaden, och vi på Alko vill både som individer och som experter via vårt arbete förändra världen till det bättre i den utsträckning som vi kan. Även om vi inte själva producerar drycker, vill vi ändå aktivt påverka hur dryckerna förpackas och samtidigt signalera till våra kunder varför dessa ändringar är viktiga. Glas har av tradition ansetts vara det enda materialet som lämpar sig som förpackning för kvalitetsviner. I och med att de andra förpackningsmaterialen har utvecklats stämmer detta inte längre, utan endast om vinet lagras en lång tid eller om det är fråga om mousserande vin eller champagne vilkas förpackningar ska hålla för stort tryck. I alla fall kan mängden glas (dvs. flaskans vikt) minskas avsevärt från de traditionella nivåerna, och då uppnås motsvarande klimatfördelar. Vikten på glasflaskan har ingen inverkan på produktens kvalitet, trots att många kanske omedvetet tror så.

Då du väljer bland vårt vinsortiment, fäster du uppmärksamhet på förpackningsmaterialet? Om det inte finns någon skillnad på produkternas kvalitet, är en glasflaska det enda alternativet för dig, och i så fall varför? 

 

Laura Varpasuo

Skribenten är chef för hållbar utveckling på Alko och hon anser att återvinning och i synnerhet återvinning av plast är toppen.

 

Lauras egen lista på tips

  1. Välj bland sortimentet ett alternativ som märkts med Miljöansvarig förpackning, eller lätta och återvinningsbara förpackningar
  2. Om du inte gillar servera från t.ex. en vinpåse, kan du servera vinet ur en vacker glaskaraff i stället
  3. Återvinn alla förpackningar

Bloggen redigerat 3.6.2019 med det nya symbolsnamnet Miljöansvarig förpackning.

Senaste #nofilter-blogginlägg