Aubergine

Aubergine kommer från Italien och den är en vanlig ingrediens i det italienska köket. Den tillreds ofta genom att grilla eller rosta och därtill tillsätts örter och vitlök som gör rätten ännu fylligare.

Dryckesförslag
Aubergine

Tunga auberginerätter matchas framför allt av mustiga och syltiga rödviner som har lämpligt mogen fruktighet och tillräcklig fyllighet.

Också ölen får vara fyllig och aromatisk. Välj mörk lager eller ale, som india pale ale.

En parmesangratinerad auberginerätt serveras stilenligt med italienskt rödvin, exempelvis ett medelfylligt från Veneto eller en Barbera.

Fylld aubergine på provensalskt vis passar fint med röd Côtes du Rhône. Ett somrigt val är ett fruktigt rosévin som fräschar upp helheten.

Grillade aubergineskivor smakar gott också med ett vitt vin, i synnerhet om de serveras kalla. Välj till exempel ett vitvin från Sicilien eller en Pinot Grigio. De har en lämplig fyllighetsgrad och ofta en lätt örtighet som harmonierar med matens aromer.

Grönsaker, sallader och svamp