Bagna cauda

Bagna cauda är en varm dippsås för grönsaker, som görs på sardeller, vitlök och olivolja. Det är en populär rätt i södra Frankrike och norra Italien.

Typiska grönsaker som dippas i bagna cauda är selleri, fänkål, paprika, morot, endiv, broccoli och rädisor.

Dryckesförslag
Bagna cauda

Dippsåsen har en riklig smak, så också vinet får vara fylligare än i allmänhet till grönsaker. Välj till exempel ett torrt rosévin eller ett bärigt och friskt rödvin från Italien som serveras avkylt.

Också fruktiga och friska vita vinter passar bra, framför allt torra viner av den smaktypen. Välj en lätt aromatisk, norditaliensk Arneis eller Cortese eller Soave.

Serverar du hellre öl, kan det vara en frisk lager eller ljust veteöl. De är relativt lätta och fungerar bra i kombination med grönsakerna och fräschar upp dippsåsen.

Grönsaker, sallader och svamp