Raclette behöver en frisk vin eller dryck

Raclette är en sällskapsrätt som äts i Alperna såväl i Schweiz, Frankrike som Österrike.

Förr i världen fick racletteosten smälta i flammorna från elden i den öppna spisen, numera tillreds rätten vid bordet i små raclettepannor. Tillbehör är bland annat grönsaker, potatis, ättiksinläggningar, skinka och bröd. Den feta osträtten behöver en frisk, balanserande dryck.

Numera tillreds raclette på en speciell eldriven bordsgrill. Tillredningen är i sig ett trevligt inslag. Som tillbehör serveras utöver potatis och bröd bland annat syltlök, oliver, champinjoner och skinka.

Dryckesförslag
Raclette

Raclette med tillbehör serveras med fördel med ett friskt vitt vin, ta exempelvis ett nyanserat och strukturerat vin. Välj förslagsvis Riesling av den smaktypen eller alternativt ett Grüner Veltliner-vitvin.  Alpstämningen matchas givetvis av ett vitt vin från Schweiz.

Om du föredrar rött vin, är lättare bärigt och friskt det säkraste valet. Tillreds det också kött utöver ost vid bordet, kan du också överväga ett mustigt och syltigt rödvin från exempelvis Italien.

Bra öl till raclette är likaså lätt med friska aromer, exempelvis pilsner eller veteöl.

Ostar