Öltermer

För att beskriva smakerna och aromerna i öl använder man okonventionella adjektiv.

Apelsinig

Apelsintoner som kommer från humlen eller kryddorna, särskilt i belgiska veteöl

 

Aprikosig

Mogna frukttoner som kommer från karamellmalt

 

Bananig

Estriga toner i veteöl

 

Espressaktig

Extremt mörka och bittra kaffetoner från tillsatt kaffe eller kraftigt rostad malt

 

Grapefruktig

Beskatoner från humlen som påminner om det vita under skalet på grapefrukt

 

Barrig

Barrtoner från en rejäl humling, påminner om aromer i sahti

 

Fruktig

Fruktiga toner i öl som kan komma från malten, jäsningen och humlesorterna

 

Fruktkakig

Mogna och söta frukttoner från karamellmalt

 

Vinbärsbladig

Toner av vinbär från jäststammen eller humlingen

 

Honungslik

Mjukt söta toner från malten

 

Honungsmaltig

Mjukt söta toner från malten

 

Kakaoaktig

Lite bittra toner från mörk malt eller kryddor

 

Kaffearomatisk

Kaffetoner från mörk malt eller kryddor

 

Kaffeig

Dofttoner som påminner om kaffebönor

 

Karamellmaltig

Rostade söta toner från maltsorterna

 

Karamellig

Toner av rostat socker från karamellmalt

 

Enbärig

Dofttoner i öl som smaksatts med enbär

 

Havrig

Mjuka havretoner från havremalt

 

Kexig

Söta toner från malten

 

Gräddig

Krämig och fyllig gomkänsla

 

Körsbärig

Toner i belgisk lambic som smaksatts med körsbär

 

Torrfruktig

Mogna frukttoner från karamellmalt

 

Lakritsig

Örtiga humletoner i förening med toner av rostad malt

 

Limeig

Bittra toner och/eller citrustoner från humlingen

 

Brödig

Mustig smak och mustiga aromer av malt

 

Plommonig

Mörka frukttoner i mörkt öl

 

Maltkexig

Söta malttoner med inslag av bränt socker

 

Maltbrödig

Sötsliskiga malttoner och mörka toner av sirap

 

Maltig

Söta och brödaktiga malttoner

 

Kryddig

Toner från jästen, humlen eller tillsatta kryddor

 

Mockaaktig

Subtila toner av  kaffe

 

Müslig

Söta toner från malten

 

Svartvinbärig

Toner i belgisk lambic som smaksatts med svafrta vinbär

 

Memmig

Sötsliskiga toner av malt och påskkryddor

 

Nässlig

Gröna färska toner från humlingen

 

Maltrostig/Rostmaltig

Bittra och rostade toner från rostad malt

 

Rostad

Tydliga toner av rostad malt

 

Bränd

Malten är mycket kraftigt rostad

 

Pepprig

Kraftiga kryddtoner

 

Nötig

Nöttoner från rostad malt

 

Rågbrödig

Kryddiga och generösa toner från rågmalt

 

Rågig

Kryddiga och generösa toner från rågmalt

 

Rökig

Toner i rököl, framför allt om malten rökts över bokved

 

Sirapig

Sötsliskiga toner från en generös maltbas i mörkare öl

 

Citrusig

Bittra toner från humlingen, mjukare frukttoner än grapefrukttoner, även syrliga frukttoner

 

Citrusfruktig

Mogna och syrliga frukttoner

 

Citronig

Toner framför allt i öl som aromatiserats med citron

 

Chokladmaltig

Komplexa toner av choklad och kakao från malten

 

Chokladig

Toner från malten beroende på rostningsgraden eller toner från tillsatt kakao

 

Kolig

Söta kolatoner från karamellmalt och socker

 

Mörkchokladig

Bittra chokladtoner från mörk malt

 

Nygräsig

Friska toner av nyklippt gräs

 

Hallonig

Toner i belgisk lambic som smaksatts med hallon

 

Vitpepprig

Kryddtoner, framför allt i veteöl

 

Vaniljig

Söta toner från kryddning eller efterjäsning

 

Vetig

Sötma eller sliskighet från vetemalt

 

Grönäpplig

Friska, syrliga och fruktiga toner

 

Sädig

Tydliga sädestoner från ljusrostad malt

 

Örtig

Toner från humlingen eller kryddningen

Mer om öl