Chile – ett mångsidigt vinland

Chile, vars viner är kända för ett utmärkt förhållande mellan pris och kvalitet, gör sig påmint på den globala vinmarknaden. Det mångsidiga vinlandet erbjuder hållbart producerade friska och uttrycksfulla viner.

Livsrytmen i Chile är lättsam och avspänd, men vintillverkningen präglas av noggrannhet och skärpa. Många av vinerna är distinkta, måltidsvänliga och förmånliga. Det är ett sant nöje att konstatera att det långa och smala vinlandets pärlor i allt större utsträckning återspeglar sitt ursprung. De chilenska vinerna har definitivt karaktär.

Ju närmare Stillahavskusten och ju högre upp på Andernas sluttningar man befinner sig, desto svalare och friskare är klimatet. Havet och bergen inverkar i hög grad på temperaturskillnaden mellan dag och natt. Odlingsförhållandena ger vinerna friskhet, livlig syrlighet och, framförallt vid kusten, angenäma mineraltoner.

De druvor som växer på slättlandet, där solen värmer och jordmånen är bördigare, ger mörka och fylliga viner med rund karaktär. Eftersom förhållandena även varierar inom odlingsområdena hittar man viner av mycket olika typ på relativt nära avstånd från varandra.

Begreppet terroir är tydligt när man besöker vingårdarna. Vinodlarna betonar druvsorten, området och den egna vingården – målsättningen är att fånga platsens själ och karaktär i vinflaskorna.

Det bästa från Gamla och Nya världen

Cirka 90 kilometer norr om huvudstaden Santiago hittar man den smått ikoniska vingården Viña Errazuriz. Chiles äldsta familjeägda vingård, som grundades år 1870, är känd för sina kvalitetsviner runt om i världen. 

”Goda viner blir till genom att beakta alla detaljer från odlingen till buteljeringen. Till det viktigaste hör samverkan mellan jordmånen, klimatet och druvsorten. Tillverkningen och blandningen är också uttalat viktiga för erhållande av ett så gott vin som möjligt av till buds stående klossar och element”, säger vinmakare Francisco Baettig.

Vinhuset Errazuriz kombinerar en stor mängd erfarenheter och forskningsdata med modern tillverkningsteknologi. Vin­odlingarna i den breda och mångskiftande Aconcaguadalen sträcker sig från Andernas sluttningar till Stillahavskusten. Jordmånen och klimatet ger vinet dess karakteristiska smaker och egenskaper.

”I syfte att erhålla så hög kvalitet som möjligt i alla områden har vi anlitat både geologer och terroirexperter. Vi kombinerar det bästa från den gamla och nya världen: Vinhuset eftersträvar distinkta och rena aromer samt elegans och finess. Våra gastronomiska viner är druvtypiska, intensiva och djupa”, avrundar Francisco Baettig.

Artikeln fortsätter efter bilderna.

Till vänster Don Maximiano Icon Winery i Errazuriz och till höger Tarapacás karaktärsbyggnad.

Chiles matkultur omfattar både kött och läckerheter från havet

Soliga Chile bjuder på underbara havsdelikatesser och fantastiska grillrätter. Köttet är i en klass för sig och fisken och skaldjuren är en självklarhet längs landets långa kust.

”Vår matkultur är mycket mångsidig. I kosten ingår vegetabilier, kött och mycket fisk och skaldjur. Ostron och musslor kan med fördel sköljas ner med en sauvignon blanc och till lax kan man skänka i en chardonnay. Vin gjort på druvorna Cabernet Sauvignon och Carmenère rimmar utmärkt med empanada (chilensk pirog) och grillat kött och till tonfisk kan man avnjuta en elegant pinot noir”, säger Francisco Bañados.

Traditioner och teknologi möts i Isla de Maipo

I Isla de Maipo, som ligger drygt 50 kilo­meter sydväst om Santiago, hittar man El Rosario Estate som hör till det år 1874 grundade vinhuset Viña Tarapacá. Den 2 600 hektar stora gården med 611 hektar vinodlingar nås längs en slingrande väg från vilken man ser floden Maipo och de mäktiga Anderna.

”Floden Maipo, Anderna och de svala havsvindarna erbjuder ett perfekt klimat för vinodling. Avståndet till Stilla havet är endast 40 kilometer”, säger vinhusets huvudvinmakare Sebastián Ruiz.

Maipodalen i Central Valley anses vara ett av Chiles viktgaste vindistrikt i synnerhet gällande röda viner. Bilens termometer visar + 30 °C, men luften i vingårdarna är betydligt friskare än i Santiago.

”Det medelhavsliknande klimatet i kombination med vindarna gör att luften känns frisk. På kvällen blåser det från Anderna och på dagen från havet. Floden Maipo bidrar till det friska klimatet”, säger odlingsansvarige Ricardo Rodriguez.

I Chile är dalarna ofta uppkallade efter de genomströmmande floderna. Så även Maipo. Flodens vatten, vars ursprung är snö från Anderna, används under växtperioden för droppbevattning av vinodlingarna.

Övervakning via gropar och hållbar utveckling

Principen om hållbar utveckling är ett av Tarapacás rättesnören. Vinhuset har bland annat ett eget litet vattenkraftverk vars elproduktion täcker 60 procent av energiförbrukningen. Tarapacás satsning på att minska sitt kolfotspår har givit gott resultat.

Vinrankorna inspekteras noggrant. Här och var i marken ser man inspektionsgropar, så kallade calicatas.

”Via givare i de 350 groparna får vi trådlös information om bland annat jordmånen, fukthalten och rotdjupet. Den registrerade fukthalten anger behovet av bevattning”, säger Ricardo Rodriguez.

Sebastián Ruiz, som har arbetat med vin i 20 år, talar om terroirodling. Han betraktar konceptet som en viktig faktor i Chiles utveckling som vinland och i landets vinprofil.

”Dagens producenter eftersträvar vin som återspeglar sitt ursprung”, säger han.

Artikeln fortsätter efter bilderna.

Naturtrogen och biodynamisk vinodling

Vingården Viñedos Emiliana Los Robles, som är belägen cirka 150 kilometer söder om Santiago i vindistriktet Rapel i Colchaguadalen i södra Central Valley, är inriktad på biodynamisk odling och produktion av högklassigt vin.

Viñedos Emiliana Los Robles, som grundades år 1986, är en av världens största ekologiskt och biodynamiskt certifierade vingårdar. Odlingsarealen uppgår till cirka 850 hektar. Liksom många andra vingårdar i Chile köper Viñedos Emiliana Los Robles en del av sina druvor av kontrakts­odlare.

”Odlarna övergår alltmer till ekologisk odling eftersom ekovindruvorna betingar ett högre pris än traditionellt odlade vindruvor. Genom att köpa ekologiskt odlade druvor av odlarna slår vi ett slag för landets etiska lantbruk”, säger vinmakare Noelia Orts.

När diskussionen går in på naturenlig och biodynamisk vinodling formulerar hon sig på följande sätt:

”Man kan säga att den biodynamiska odlingen är version 2.0 av ekologisk odling. Det holistiska konceptet betraktar vinodlingarna som en levande organism i vilken marken, vinrankorna och miljön samverkar och är i balans. Delarna bildar en välfungerande helhet. Vi eftersträvar naturlig harmoni.”

Vinmakaren är naturens assistent

Den relativt lilla vinkällaren visar att vinproduktionen hålls på rimlig nivå.

”Som vinmakare vill jag hjälpa naturen att göra sitt jobb. Jag är inte särskilt förtjust i titeln vinmakare – naturens assistent vore en bättre benämning. Odlingen är den viktigaste länken, men även vinkällaren bör vara i harmoni med naturen”, säger Noelia Orts.

Konsumenterna efterlyser alltmer ekologiskt och hållbart producerade viner. Vinhuset Viñedos Emiliana Los Robles är lyhört för önskemålen.

”Dagens upplysta människor är medvetna om och intresserade av vad de äter och dricker. Miljöomsorgen har stor inverkan på valet av varor och produkter”, avrundar Noelia Orts.

Text Kalle Naatula, foto vingårdarna

Från vänster: Noelia Orts, Sebástian Ruiz och Francisco Baettig.