Satu Silvo väljer vegetariska rätter

Skådespelaren, krögaren och förespråkaren för raw food, Satu Silvola, gläder sig åt dagens stora intresse för vegetarisk mat.

Du grundade den vegetariska restaurangen Silvoplee år 1999. Hur gick det till?

På 1980-talet var det nästan omöjligt att bli serverad mångsidig och välsmakande vegetarisk mat. De två eminenta restaurangerna Kasvis och Ani utgjorde ett undantag. När restaurangerna med levande föda på menyn försvann på 1990-talet tyckte jag att det var dags att göra något åt saken. Jag råkade ut för en allvarlig skidolycka som ledde till att jag inte kunde arbeta som skådespelare. I stället för att slå dank studerade jag företagande och grundade restaurangen Silvoplee.

I dag står vegetarisk mat högt i kurs. Vad säger du om det?

Det är underbart att kunna beställa välsmakande och fantasifull vegetarisk mat av hög kvalitet var man än befinner sig. När det begav sig övergick jag till vegetarisk kost av hälsoskäl – den etiska dimensionen kom senare. Finländarna tillmäter den etiska aspekten allt större betydelse, vilket är mycket glädjande. Dagens ungdomar och unga vuxna ser på världen med andra ögon än min generation och inser vikten av indi­viduella val.

Vad finns på din tallrik?

Jag äter rotfrukter året runt. På vårvintern lagar jag ofta auberginerätter, kikärtsgratäng och lupintempeh. Rågröt ger en utmärkt start på dagen. Jag odlar och äter levande föda så som groddar och skott även på vintern. Som mellanmål äter jag ofta vegetarisk soppa och shake som jag tillreder i en mixer.

Vilken är din favoritkombination av mat och dryck?

Jag äter ibland fisk på veckosluten. Min favoritkombination av mat och dryck är nog mörad vit citronfisk och en spritsig pinot grigio.

Vilket är ditt framgångsrecept?

Aubergine-kikärtsgratäng är i likhet med sin italienska förebild lasagnen en skiktad rätt. Den superhälsosamma, nästan fettfria gratängen innehåller varken vete, kött eller mjölk. Rätten ger energi men den sätter sig inte som en sten i magen. Kikärter innehåller mycket protein, järn och fibrer.

Text Samppa Haapio, foto Pekka Holmström/Otavamedia

Läs också