
Joustava työvuorosuunnittelu huomioi elämäntilanteen
Työn ja muun elämän tasapaino on tärkeä osa hyvinvointia. Alkon työvuorosuunnittelu huomioi työntekijöiden erilaiset elämäntilanteet, olipa kyseessä opiskelun ja työn yhdistäminen, tai perhe-elämän tai harrastuksen vaatima jousto.
Alkon myymälähenkilöstön työvuorot suunnitellaan tiiviissä yhteistyössä eri puolilla Suomea työskentelevien resurssisuunnittelijoiden sekä myymäläryhmien henkilöstö- ja palvelujohtamisesta vastaavien palvelupäälliköiden kesken.
”Työvuorosuunnittelu lähtee siitä ajatuksesta, että jokainen on yksilö omine toiveineen ja tarpeineen. Paikallisessa suunnittelussa on se hyöty, että tunnemme työntekijöiden tilanteet ja pystymme siten ottamaan jokaisen elämäntilanteen ja toiveet huomioon. Pyrimme mahdollistamaan vapaatoiveet aina kun mahdollista. Alkolainen työvuorosuunnittelu vapauttaa palvelupäälliköiden aikaa lähiesihenkilötyöhön”, kertoo Alkon resurssisuunnittelija Nina Piekäinen.
Alkossa on käytössä ergonomisen työvuorosuunnittelun malli, joka on kehitetty yhdessä henkilöstön edustajien kanssa.
”Meillä kiinnitetään huomiota vuorojen suunnitteluun siten, että vältetään esimerkiksi peräkkäisten päivien ilta- ja aamuvuorot tai varmistetaan vapaapäivä lomaa edeltävälle lauantaille.”
Myyjä ja palvelumestari Mikko Pohls työskentelee Tampereen keskustan alueen myymälöissä 37,5-tuntisella sopimuksella. Hän kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että työ ja vapaa-aika pysyvät hyvin tasapainossa.
”Olen päässyt vaikuttamaan työaikoihin kokoaikaisesta sopimuksesta huolimatta. Kalamiehenä minulla on reissuja, jotka vaativat kolmen päivän yhtäjaksoisia vapaita, kun suuntaan Keski-Suomen koskille tai pilkkiharrastuksen pariin eri puolille Suomea. Välillä teen esimerkiksi kuuden päivän työviikkoja ja toisinaan vastapainona neljän. Kun nämä sovitaan ajoissa, niin työvuorojärjestelyt onnistuvat kiitettävän hyvin.”
Lisätyövuoroja voi poimia sovelluksesta
Täyttämättömiä työvuoroja tarjotaan Alkon myymälähenkilöstölle mobiilisovelluksessa. Näin jokainen voi halutessaan toivoa ja poimia itselleen lisätyövuoroja.
”Sovellus toimii hyvin ja näen sieltä, jos minulla on vapaapäivä ja tarjolla olisi työvuoro jossakin oman alueen myymälässä. Työvuoron voi napata sovelluksesta helposti, jos se sattuu itselle sopimaan”, kertoo Pirkkalan myymälöissä 18-tuntisella sopimuksella työskentelevä myyjä Sanna Tikkanen.
”Minulla on harrastus, joka on joka viikko samaan aikaan. Olen aina saanut sovittua työvuorot siten, että pääsen harrastukseeni, mikä on minulle todella tärkeää. Työvuoroissa on neuvotteluvaraa, ja pääsen vaikuttamaan esimerkiksi siihen, teenkö ensisijaisesti esimerkiksi aamu- vai iltapainotteisia vuoroja.”
Alkolaisilta hyvää palautetta työvuorosuunnittelusta
Resursointitiimin vetäjä, resursointipäällikkö Matti Väätäinen, kertoo, että tiimi saa työvuorosuunnittelun onnistumisesta pääosin hyvää palautetta.
”Työvuorosuunnittelua kehitetään meillä systemaattisesti ja mittaamme henkilöstön tyytyväisyyttä siihen säännöllisesti. Saamme tyytyväistä palautetta erityisesti vapaa- ja lomatoiveiden toteutumisesta.”
”Alkon työvuorosuunnittelun lähtökohtana on henkilöstön hyvinvointi sekä myymälän sujuva toiminta ja palvelu. Työelämän muutokset haastavat meitä kehittämään työvuorosuunnittelua jatkuvasti: henkilöstön yksilölliset tarpeet halutaan ottaa huomioon erityisen hyvin.”
Artikkelin pääkuvassa on resursointipäällikkö Matti Väätäinen ja pikkukuvassa resurssisuunnittelija Nina Piekäinen.
- Alkon myyjät työskentelevät useissa myymälöissä. Alkossa työskennellään myymäläryhmissä, joissa on kussakin 2–5 myymälää.
- Työvuorosuunnittelu nojaa työsopimuksiin, joita Alkon myymälätyössä on pääasiassa neljää mallia: 10, 18, 30 tai 37,5 tuntia viikossa.
- Kaikilla tuntimäärillä työskentelevät tekevät Alkossa monipuolista työtä, kuten asiakaspalvelua, hyllytystä ja kassatyötä.