Jakomäki sai oman Alkon

Kun Helsingin Jakomäkeen tuli Alko syyskuun alussa, lähiseudun asukkaat huokaisivat, että ”vihdoin”.

Paikallisessa someryhmässä oli toivottu jo pitkään, että Jakomäkeen saataisiin oma Alko. Tätä ennen lähin myymälä sijaitsi Malmilla viiden kilometrin päässä. ”Tänne on kuulemma odotettu omaa myymälää jo 50 vuotta”, naurahtaa palvelupäällikkö Juha Parviainen.

Sama kiitos on kuulunut tuhansien asiakkaiden suusta, ja iso asiakasvirta onkin yllättänyt henkilökunnan jo ensimmäisinä viikkoina.

Jakomäen Alko on pieni, joten vuorovaikutusta asiakkaiden ja henkilökunnan välillä syntyy luontevasti, vaikka korona-ajan turvaväleistä huolehditaankin. 80 neliön myymälässä ei toki ole yhtä isoa valikoimaa kuin 300 neliön myymälässä, mutta tuotteita saa tilattua netistä myymälään noudettavaksi.

Millainen tunnelma uudessa myymälässä on, palvelupäällikkö Juha Parviainen?

"Täällä on kyllä aivan ihana tunnelma – ihan kuin pienessä maalaiskaupassa. Myymälä on kerrassaan pieni ja idyllinen ja asiakaskontaktit tulevat läheisemmäksi kuin isommassa myymälässä. Asiakkaita kävi ensimmäisen kahden viikon aikana jo tuhansia, mikä on ollut iloinen yllätys. He ovat antaneet ahkerasti kiitosta ja rakentavaa palautetta sekä esittäneet toiveita – joihinkin toiveisiin on jo ehditty vastaamaankin."

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Myymälätiimin ajatuksia Jakomäestä
Monimuotoinen luonto
Jakomäessä on tilaa erilaisille ihmisille. Sen kaduilla, kallioilla ja poluilla saa kulkea rauhassa. Monimuotoinen luonto on kivasti lähellä, kuten sienimetsät ja luonnon uintipaikat.

Jakislaisuus
”Jakislaisuus” on monelle asukkaalle tärkeä osa identiteettiä, ja ihmiset ovat ylpeitä jakomäkeläisyydestään. Jakomäellä on täysin suotta huono maine, joka perustuu vuosikymmenten takaisiin tapahtumiin ja urbaaneihin legendoihin.

Muuttunut ilme
Jakomäessä on tehty isoja remontteja 20 viime vuoden aikana, mikä on muuttanut alueen ilmettä. Jopa kokonaisia taloja on purettu ja uusia rakennettu tilalle. Vaikka asukaskunta on vuosien varrella muuttunut, alueella asuu edelleen paljon pitkän linjan jakislaisia.

”Vaikka Jakomäen pieneen myymälään ei mahdu koko valikoimaa, jokaiseen makuun pitäisi löytyä tuotteita”, toteavat Antti Kallioinen ja Ekaterina Sapon.

Millä perusteella tuotteet valitaan Jakomäen Alkon hyllyihin, valikoimamestari Antti Kallioinen?

"Punaviinit ja valkoviinit ovat osoittautuneet täälläkin kaikkein suosituimmiksi tuoteryhmiksi, niin kuin muuallakin Helsingissä. Pieneen myymälään ei tietenkään mahdu kaikkia mahdollisia tuotteita, mutta pyrimme siihen, että tarjolla on aina ainakin vastaava tuote, jos ei nyt ihan tismalleen sitä, jota asiakas etsii. Jos riittävän moni toivoo tiettyä tuotetta, se voidaan ottaa valikoimaan. Vaikka myymälä oli ollut auki vasta muutaman päivän, lisäsimme valikoimaan luomuvalkoviinin hanapakkauksessa, koska sitä toivottiin."

Mitä erityisen hyvää näin pienessä myymälässä on, palvelumestari Ekaterina Sapon?

Henkilökunta on lähellä asiakasta ja pystyy palvelemaan tätä hyvin. Koska neliöitä on vain 80, eikä esimerkiksi 300, myyjä huomaa heti, jos joku tarvitsee apua tai neuvoja. Myyjälle pystyy antamaan luontevasti asioinnin yhteydessä palautetta ja kertomaan toiveitaan. Tuotevalikoimaa tilat toki rajoittavat, mutta yleensä asiakkaat kyllä ymmärtävät, ettei näin pieneen myymälään voi mahtua kaikkea, mitä muualla on. Ja voi käydä niinkin, että kokeilemalla vastaavaa tuotetta löytää uuden suosikin.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Marjut Karttunen lupaa, että asiakkaiden toiveet kuunnellaan ja välitetään eteenpäin. Toivottu luomuviini hanapakkauksessa saatiin jo hyllyyn.

Millaisia asiakkaita teillä käy, myyjä Marjut Karttunen?

Ihmisiä on käynyt laidasta laitaan, eikä tyypillistä asiakasta pysty määrittelemään. Yhteistä tuntuu olevan tyytyväisyys siitä, että enää ei tarvitse lähteä hakemaan viiniä ruokapöytään millään kulkuvälineellä kauempaa.

Työssäni ehdottomasti parasta ovat kohtaamiset asiakkaiden kanssa. Tällaisessa pienessä myymälässä asiakkaisiin saa helposti kontaktin jo heti siitä hetkestä, kun he tulevat myymälään. Näin pieni kauppa on hallittavissa myös yksin, sillä kassalta näkee heti, jos joku tarvitsee apua.

Tarinoita alkolaisista