Tervetuloa karjalaisen kyläkulttuurin Alkoon

Itä-Suomen alueen myymäläryhmään kuuluvat pienet kivijalkamyymälät Ilomantsissa ja Enossa sekä isompi Pilkon myymälä Joensuun Citymarketin yhteydessä.

Ilomantsissa vallitsee karjalainen kylämäisyys ja yhteisöllisyys. Leppoisa tunnelma ulottuu myös Ilomantsin keskustassa sijaitsevaan Suomen itäisimpään Alkoon. 

– Kaikki täällä tuntevat toisensa, ja myymälän henkilökuntakin on ”omia tyttöjä”. Asiakkaat jäävät juttelemaan asioistaan, ja uudet ihmiset huomataan heti, kertoo palvelupäällikkö Sari Åke

– Ilomantsin myymälässä rupattelu esimerkiksi säästä ja päivän polttavista puheenaiheista kuuluu päivittäisiin palvelutilanteisiin. Jos pienestä myymälästämme ei löydy asiakkaan toivomaa tuotetta, Alkon verkkokauppa on suurena apuna, sanoo Ilomantsin Alkon palvelumestari Johanna Kastinen. 

Ulkopaikkakuntalaisia vireässä mökkikunnassa näkyy paljon etenkin kesäisin. Myös esimerkiksi metsästäjät vierailevat alueella säännöllisesti. 

– Tänä vuonna Ilomantsissa myönnettiin parikymmentä karhunkaatolupaa, ja metsästäjät hakevat kaatoryyppynsä meiltä, Åke kertoo. 

Enon Alkossa huomioidaan kesäasukkaiden toiveet

Myös Enon Alko on pieni ja tuttavallinen paikka, jossa vaihdetaan kuulumiset ostosten yhteydessä. Enolaisille tärkeä pysähdyspaikka kylän keskellä on tärkeä palvelu myös mökkiläisille. 

– Enon pienen myymälän asiakaskuntaan kuuluvat paikalliset asukkaat, mutta kesäisin tänne saapuu paljon mökkiläisiä ja kesäasukkaita, ja silloin myymälän valikoimaa tarkistellaan. Pyrimme tarjoamaan myös lomalaisille heidän suosimiaan juomia, kertoo Enon Alkon myyjä Kristiina Tsurkka. 

Pilkon Alko saa kehuja kattavasta olutvalikoimastaan

Pilkon myymälä Joensuun keskustassa kuuluu Itä-Suomen suurimpien Alkojen joukkoon. Siellä asiakasmäärät pysyvät tasaisina, eikä myynnissä näy isoja muutoksia paitsi juhlasesonkeina, kuten jouluna tai juhannuksena. 

– Asiakkaita on nuorista eläkeläisiin. Ostokset vaihtelevat viineistä ja kuohuviineihin. Ihmiset haluavat tuttujen tuotteiden lisäksi kokeilla rohkeasti uutta, Åke kertoo. 

– Pilkon Alko on kaunis, valoisa ja tilava myymälä, joka näyttää runsaalta myös sesonkipäivän jälkeen. Erityisen hienoa meillä on monipuolinen ja vaihteleva olutvalikoima, josta asiakkaat antavat vain hyvää palautetta, iloitsee Pilkon Alkon myyjä Riina-Kaisa Turunen. 

– Pilkon myymälästä erityisen tekee ehdottomasti työporukkamme ja yhteishenki. Täällä jokaisen persoona saa räiskyä sellaisenaan, ja se välittyy asiakkaille hyvin positiivisesti, sanoo valikoimamestari, oto-kouluttaja Eetu Kosonen. 

Tutustu Alkoon työnantajana