Moni kausityöntekijä palaa Alkon myymälätyöhön yhä uudelleen

Alkon myymälöissä työskentelee kiireisimpinä sesonkeina satoja kausityöntekijöitä. Neea Kemppainen, Tianna Mackintosh ja Selma Repo kertovat, mikä on saanut heidät valitsemaan Alkon sesonkityön kerta toisensa jälkeen.

Sesonkityö Alkossa tarjoaa mahdollisuuden oppia uutta, kehittää itseään sekä työskennellä kannustavassa ja mukavassa työyhteisössä. Se kaikki tekee sesonkityöstä mielekästä ja houkuttelevaa kerta toisensa jälkeen. 

”Myös sesonkityöntekijän mielipiteitä kuunnellaan – olen tasavertainen muiden kanssa”

Opiskelija Neea Kemppainen aloitti sesonkityön Alkossa kesäsesongissa 2021 ja on työskennellyt Riihimäen Alkon myymälöissä siitä lähtien joka joulu ja kesä. 

”Vaikka minulla ei ollut Alko-työhön liittyvää koulutusta, sain työpaikan, mikä oli superkiva juttu! Asiakaspalvelu sekä ruoan ja juoman yhdistäminen kiinnostivat paljon”, Neea kertoo.

Ensimmäisen kesäsesonkipestin jälkeen Neea on päässyt sesonkeihin töihin erikseen hakematta.

”Ei ole tarvinnut joka kerta hakea erikseen. Sesongin päätteeksi on kysytty, pääsenkö töihin myös seuraavana sesonkina. Se on helpottanut paljon tulevaisuuden suunnittelua. Kausityö sopii opiskelijalle: sesonkeina on mahdollisuus keskittyä töihin ja muina aikoina täysipainoisesti opiskeluun.”

Työ tuntuu kausityöntekijällekin monella tapaa mielekkäältä.

”Alusta asti on tuntunut siltä, että minua arvostetaan työntekijänä. Vaikka teenkin sesonkityötä, eli en ole vakituinen alkolainen, mielipiteitäni on kuunneltu ja esimerkiksi vapaapäivätoiveet on otettu hyvin huomioon”, Neea kertoo.

”Työ on mielekästä silloin, kun voi kehittää itseään. Olen saanut valtavasti konkreettista oppia ruuan ja juoman yhdistämisestä. Minulle on tosi tärkeää myös se, että Alkon vastuullisuus ja arvot kohtaavat omieni kanssa. Aina on ollut hyvä ja turvallinen tunne palata työyhteisöön uuteen sesonkiin.”

”Ihanat kollegat ja kiva työympäristö saavat minut palaamaan kerta toisensa jälkeen”

Tianna Mackintosh aloitti sesonkityön Porvoossa joulusesongissa vuonna 2022 ja on työskennellyt siitä lähtien opiskelunsa ohessa Porvoon myymälöissä kesä- ja joulusesongeissa. 

”Kollegat ja työympäristö saavat palaamaan kerta toisensa jälkeen. Meillä on Porvoossa mahtava yhteishenki ja minut otettiin alusta asti mukaan tiimiin”, Tianna iloitsee.

”Arvostan myös Alkon vastuullisuutta ja turvallisuutta. Se näkyy siinä, että työntekijöistä pidetään huolta ja jokainen hyväksytään omana itsenään. On hienoa, että alkolaisia kannustetaan tuomaan omaa persoonaansa esiin.”

Kausityöntekijät perehdytetään työhön, eikä aikaisempaa kokemusta alalta tarvita.

”Minulla oli Alkoon töihin hakiessani kokemusta asiakaspalvelusta, mutta ei tämän tyyppisestä sesonkityöstä. Perehdytys oli todella hyvä, vaikka tulinkin töihin vain melko lyhyeksi aikaa. Opin jokaisessa sesongissa jotain ihan uutta tietysti Alkon järjestämien koulutuksien kautta, mutta valtavasti myös kollegoilta ja esihenkilöltä.”

”Työssä on kivaa oppia uutta ruuan ja juoman yhdistämisestä. Tulee hyvä fiilis, kun asiakas arvostaa osaamistani ja kiittää. Olen oppinut paljon työelämästä ja yhteistyöstä, ne ovat tärkeitä asioita elämästä muutenkin.”

”Omia menoja on helppo suunnitella, kun työvuorot on suunniteltu pitkälle”

Opiskelija Selma Repo on työskennellyt Hämeenlinnan myymälöissä kevät- ja joulusesongeissa keväästä 2024 lähtien.

”Tuttuun työpaikkaan on ollut helppo palata. Työporukka on tosi kiva, ja jokaiselta voi kysyä apua. Työyhteisössä saa olla täysin oma itsensä”,  kertoo.

Myös työvuorosuunnittelu saa Selmalta kiitosta.

”Alkolaisten työvuorot on suunniteltu pitkälle, joten omia menoja on helppo suunnitella niiden mukaan.”

Selma kertoo, että sesonkityöntekijät pääsevät tekemään pitkälti samoja työtehtäviä kuin vakituisetkin alkolaiset.

”Teen sesonkityössä monipuolisesti töitä varaston puolella, hyllytän ja palvelen asiakkaita. On hienoa, että työ on muutakin kuin kassatyöskentelyä. Uusille työntekijöille pyritäänkin opettamaan jatkuvasti uutta. Asiakaspalvelu on kivaa, koska siinä pääsee tuomaan omaa osaamistaan esiin.”

Sinua voisi myös kiinnostaa