Kesätyö Alkossa kehittää monella tavalla

Vaasan Alkon myymälässä vietetty kesä paransi kielitaitoa ja avasi oven juoman ja ruoan maailmaan.

Tamperelaiseen Roosa Pienimäkeen on voinut tänä kesänä törmätä Alkon myymälöissä Vaasassa. Roosa on yksi tänä vuonna Alkoon palkatuista kesätyöntekijöistä. Roosan olemus huokuu alkolaisuutta: hän on iloinen, asiakaspalvelusta innostuva sekä kiinnostunut juoma- ja ruokakulttuurista.

“Kesä Alkossa on opettanut paljon uutta juomatietoudesta. Joka päivä oppii jotain uutta ja oma kiinnostus juomien ja ruokien yhdistämiseen on syventynyt.”

Alkossa panostetaan maailmanluokan palveluun. Alko kouluttaa myymälähenkilöstöään keskimäärin neljä päivää vuodessa. Uusille työntekijöille tarjotaan kattava perehdytys – yksi niistä on starttipäivä.

“Starttipäivä toimi hyvänä pohjana. Pruuvasimme – eli maistoimme ja arvioimme – tuotteita jokaisesta Alkon tuoteryhmästä ja kävimme asiakaspalvelun perusteita läpi. Keskustelimme paljon, jolloin asiat jäivät helpommin mieleen. Se oli kyllä hauska päivä ja koulutuksessa oli mukavan leppoisa meininki, vaikka uutta asiaa olikin opeteltavana.”

Roosa kertoo, että perehdytys on jatkunut läpi kesän. “Täällä on koko ajan perehdytetty lisää. Hiljalleen on opetettu enemmän ja enemmän.”

Myös kollegat ovat tukeneet Roosaa läpi kesän niin tuotteiden osalta kuin myös muissa työtehtävissä.

Hur är läget?

Vaasa on kaksikielinen kaupunki ja ruotsin kieli on vahva osa vaasalaisten identiteettiä. Asiakaspalvelutilanteissa suomi ja ruotsi vaihtuvat vaivatta lennosta. Tämä saattaa aluksi vähän herättää huolta, jos ruotsia ei juuri ole käyttänyt.

“Olen Keski-Suomesta kotoisin eikä siellä kuule hirveästi ruotsia puhuttavan. Olen viimeksi käyttänyt ruotsin kieltä 3-4 vuotta sitten.” Roosa kertoo, että hänen ruotsin kielensä oli melko ruosteessa, mutta tämä ei estänyt hakeutumasta Vaasaan, päinvastoin.

“Ajattelin, että tarvitsen ruotsin kielen harjoitusta. Olin opetellut muutamat fraasit ruotsiksi ja se on vienyt jo tosi pitkälle. Asiakkaat ovat olleet ihanan ymmärtäväisiä, kun olen kertonut heille, että tulen Keski-Suomesta ja tämä on ensimmäinen kesäni Vaasassa.”

Vaikka ruotsin puhuminen ajoittain jännittikin, on harjoittelu tuottanut tulosta. “On se kielitaito karttunut. Äskenkin huikkasin vaan asiakkaalle ruotsiksi, missä meidän kuohuviinit sijaitsevat. Välillä tulee puhuttua suomea ja ruotsia sekaisin, mutta kyllä se ruotsi ehdottomasti on parantunut.”

Työyhteisön tuki kantaa

“Meillä on kyllä heti ensimmäisestä päivästä lähtien kollegat auttaneet minua kaikessa. Aina on saanut kysyä apua ja aina on ollut tervetullut olo.”

Alkolainen työyhteisö on tiivis ja kollegan apuun voi aina luottaa. Tällaisen yhteisöllisyyden nähdäänkin olevan yksi kantavista teemoista Alkon maailmanluokan palvelun tuottamisessa ja henkilöstön hyvinvoinnin edistämisessä.

“Töissä on kyllä aina hyvä fiilis. Koen, että täällä ollaan tosi avoimia ja jos on jotain mielessä, siitä on helppo sanoa.”

Roosan kesätyöt ovat pian päättymässä, ja hän kertoo lähtevänsä hyvällä, mutta haikealla fiiliksellä. “Olen tykännyt kyllä todella paljon olla täällä. Pidän ehdottomasti silmällä, mikäli sopivia paikkoja avautuisi Tampereen suunnalla.”