Tavarantoimittajatiedote: Pohjoismaisten alkoholimonopolien sosiaalisen vastuun tiekartta vahvistaa yhteiset vastuullisuustavoitteet

Tiekartta vahvistaa ja selkeyttää monopolien yhteisen mission ja tavoitteet ja toimii ohjenuorana tulevien vuosien yhteistyölle.

Pohjoismaiset alkoholimonopolit ovat vuoden 2022 aikana työstäneet sosiaalisen vastuun sitoumuksiaan. Työ on nyt saatu päätökseen, ja toimitusjohtajat ovat vahvistaneet sen allekirjoituksillaan. Mukana ovat Suomen, Ruotsin, Norjan, Islannin ja Färsaarten alkoholimonopolit. Tiekartta vahvistaa ja selkeyttää monopolien yhteisen mission ja tavoitteet ja toimii ohjenuorana tulevien vuosien yhteistyölle.

Missiomme on:

• Toimia alkoholitoimialan vastuullisuuden edelläkävijänä.
• Suojella ja kunnioittaa ihmisoikeuksia hankintaketjussamme.
• Luoda positiivista muutosta hankintaketjujemme työntekijöiden olosuhteisiin.

Tavoitteemme on:

• Saavuttaa tuotteiden hankintaketjujen läpinäkyvyys vuoteen 2030 mennessä.
• Jalkauttaa hankintaketjussamme OECD:n asianmukaisen huolellisuuden ohjeet vastuulliseen liiketoimintaan, ja siten vähentää toimialamme negativiisia vaikutuksia.
• Tarjota ennaltaehkäisevää osaamisenkehittämistä tunnistamistamme toimialariskeistä.
• Lisätä ymmärystä oleellisista toimialariskeistä.

Tiekartan työstön yhteydessä työryhmä kokosi lisäksi näkemyksensä toimialan keskeisimmistä riskeistä tällä hetkellä. Ne liittyvät tyypillisesti seuraaviin asioihin: Työterveys ja -turvallisuus; järjestäymisvapaus; Syrjintä, väkivalta ja häirintä; pakkotyövoima ja ihmiskauppa; kohtuullinen palkka ja työaika sekä oikeus korjaaviin toimenpiteisiin.

Tavoitteisiin pääseminen korostaa vahvan yhteistyön merkitystä monopolien, hankintaketjujen osapuolten ja muiden sidosryhmien välillä. Panostamme vahvasti yhteistyöhön. Tiekartta on kokonaisuudessaan liitteenä.

Pohjoismaisten alkoholimonopolien yhteinen ympäristötiekartta julkaistiin jo aikaisemmin tänä vuonna.