Juomien hinnoittelu on reilua ja tasapuolista

Alkossa myytävien alkoholijuomien hinnoittelu on avointa. Yhtiö julkaisee vuosittain tuoteryhmäkohtaiset hinnoittelukertoimet ja -tekijät. Tavarantoimittajat määrittävät omien tuotteidensa hinnan.

Alko toimii vastuullisesti läpi arvo- ja toimitusketjun. Myyntiin tulevat tuotteet haetaan avoimen ja tasapuolisen valintamenettelyn kautta ja kuka tahansa voi tarjota tuotteitaan Alkon myyntiin. Vakiovalikoimaan valitaan tuote, joka parhaiten vastaa ominaisuuksiltaan tuotehakuun ja tarjoaa asiakkaalle parhaan hinta-laatusuhteen.

Hinnoittelumielessä Alko toimii toisella tavalla kuin suuri osa muista vähittäismyyjistä, sillä Alkon hinnoittelu on monopolin piiriin kuuluvilla yli 5,5% alkoholijuomilla täysin avointa ja perustuu vuosittain julkaistaviin hinnoittelukertoimiin ja -tekijöihin

Hinnan anatomia

Näin juomien hinnat muodotuvat eri alkoholijuomissa.

Tavarantoimittaja voi etsiä omalle tuotteelleen sopivaa hintapistettä muuttamalla tuotteen myyntihintaa haluamallaan tavalla. 

Hinnoittelumuutoksia voi tehdä kaksi kertaa vuodessa. Normaalisti nämä jaksovaihdokset ajoittuvat maaliskuun loppuun sekä syyskuun loppuun. Tavarantoimittajan määrittämän hinnan muuttuessa Alko siirtää muutoksen täysimääräisenä kuluttajahintaan. Alko ei tee itse kampanja-alennuksia tuotteille. Ainoat alennettavat hinnat koskevat joitakin poistuvia kausituotteita (esim. glögit).

Miten alkoholijuomaverojen muutokset vaikuttavat tuotteiden hintaan?

Alko ei määrittele alkoholijuomaveroja. Verotuksesta päättää Suomen hallitus ja eduskunta. Mahdolliset veronmuutokset näkyvät alkoholijuomien kuluttajahinnoissa täysimääräisinä. Tavarantoimittaja kuitenkin määrittelee tuotteen lopullisen hinnan. Esimerkiksi alkoholijuomaveronkorotus vuodelle 2021 vaikutti hintoihin keskimäärin n. 1 %.

Alkon myyntikate on kustannusperusteinen

Alkon myyntikate on kustannusperusteinen, ja toimintaa tehostamalla katekerroin on pystytty pitämään vuosikausia samalla tasolla. Katekerrointa on muutettu viimeksi vuonna 2012, jolloin sitä laskettiin. 

Alkon myyntikatekertoimessa on pieniä eroja tuoteryhmien välillä. Alkon toiminta on tehokasta, keskimääräinen myyntikate on ainoastaan 17 prosenttia.

Alkon myyntikatteella katetaan muun muassa myymäläverkoston kustannukset, palveluhenkilöstön palkat ja tuotteiden hankinnan sekä laadunvalvonnan kustannukset.

Katso täältä hinnoitteluun ja kustannuksiin liittyvät tekijät.