Englanti tunnetaan nyt laadukkaista kuohuviineistä

Englanti on nouseva viinimaa, joka on profiloitunut etenkin kuohuviinien tuottajana. Syy on selvä: maan viinitarhojen olosuhteet muistuttavat Ranskan Champagnea, joten Englannissa voidaan tuottaa samppanjan tasoisia elegantteja kuohuvia.

Englanti on nuori, kasvava viinimaa, jonka tuotteiden laatu on noussut kohisten. Kehittyneet tekniikat ja uusi tietotaito mahdollistavat hienojen viinien valmistamisen.

Maan tuotteiden laadukkuutta on nostanut myös se, että britit ovat pitkälti keskittyneet omiin vahvuuksiinsa – klassisella menetelmällä tehtyihin kuohuviineihin. Niiden osuus maan pullotteista on peräti 70 %. Englantilaiset kuohuviinit ovat jo päihittäneet samppanjoita viinikilpailuissa, ja samalla muutamat samppanjatalot ovat investoineet tuotantoon Englannissa.

Viinintuotanto kasvaa Englannissa kovaa vauhtia. Vuodesta 2000 tarhojen ala on kolminkertaistunut vajaaseen 3 000 hehtaariin, mikä toki on vähän useimpiin muihin viinimaihin verrattuna. Istutukset kuitenkin jatkuvat koko ajan, ja niistä iso osa on kuohuviineihin soveltuvia Chardonnayta, Pinot Noiria ja Meunieria.

Seuraavien 20 vuoden aikana Britannian tuotannon odotetaan kasvavan nykyisestä noin 15 miljoonasta pullosta jopa 40 miljoonaan.

Englantilaisten kuohuviinien valikoima on kasvanut reippaasti myös Alkossa, joten tarjontaa on nyt monelta tuottajalta niin vaaleana kuin roseena.

Artikkeli jatkuu tuotelinkin jälkeen.

Ridgeview Blanc de Blancs Brut 2016

Vivahteikas & ryhdikäs / Englanti
Vivahteikas & ryhdikäs
Kuohuviinit ja Samppanjat | Englanti
Erittäin kuiva, erittäin hapokas, paahtoleipäinen, mineraalinen, sitruksinen

Gusbourne Reserve Brut 2014

    Ridgeview Cavendish Brut 2014

      Vihreät & eettiset

      Balfour 1503 Classic Cuvee Brut

      Pirteä & hedelmäinen / Englanti
      Pirteä & hedelmäinen
      Kuohuviinit ja Samppanjat | Englanti
      Erittäin kuiva, hapokas, kypsän aprikoosinen, keltaluumuinen, päärynäinen, kevyen mineraalinen
      Vihreät & eettiset

      Balfour Leslie’s Reserve Dry

      Vivahteikas & ryhdikäs / Englanti
      Vivahteikas & ryhdikäs
      Kuohuviinit ja Samppanjat | Englanti
      Puolikuiva, erittäin hapokas, punaherukkainen, limettinen, briossinen

      Hattingley Valley Classic Reserve Brut

        Vihreät & eettiset

        Balfour 1503 Rose Dry

        Pirteä & hedelmäinen / Englanti
        Pirteä & hedelmäinen
        Kuohuviinit ja Samppanjat | Englanti
        Puolikuiva, hapokas, mansikkainen, raparperinen, mineraalinen

        Ridgeview Bloomsbury Brut

        Vivahteikas & ryhdikäs / Englanti
        Vivahteikas & ryhdikäs
        Kuohuviinit ja Samppanjat | Englanti
        Erittäin kuiva, erittäin hapokas, keltaluumuinen, kypsän limettinen, kevyen mantelinen, hennon briossinen, pitkä
        Vihreät & eettiset

        Ambriel Rosé Extra Dry 2015

        Vivahteikas & ryhdikäs / Englanti
        Vivahteikas & ryhdikäs
        Kuohuviinit ja Samppanjat | Englanti
        Erittäin kuiva, hapokas, elegantti, metsämansikkainen, vadelmainen

        Harrow & Hope Reserve Brut

        Vivahteikas & ryhdikäs / Englanti
        Vivahteikas & ryhdikäs
        Kuohuviinit ja Samppanjat | Englanti
        Erittäin kuiva, hapokas, keltaomenainen, limettinen, hunajameloninen, mantelinen, kevyen kermainen, hennon paahteinen

        Jenkyn Place Brut 2010

          Hattingley Valley Rosé Brut 2014

          Vivahteikas & ryhdikäs / Englanti
          Vivahteikas & ryhdikäs
          Kuohuviinit ja Samppanjat | Englanti
          Erittäin kuiva, hapokas, marjainen, aromikas

          Harrow & Hope Rosé Brut

          Vivahteikas & ryhdikäs / Englanti
          Vivahteikas & ryhdikäs
          Kuohuviinit ja Samppanjat | Englanti
          Erittäin kuiva, erittäin hapokas, villivadelmainen, punaherukkainen, kevyen marsipaaninen, mineraalinen

          Wiston Estate Cuvée Brut 2013

            Ridgeview Cavendish Brut 2013

              Henners Reserve Brut 2010

                Gusbourne Blanc de Blancs Brut 2013

                  Ridgeview Blanc de Noirs Brut 2015

                  Runsas & paahteinen / Englanti
                  Runsas & paahteinen
                  Kuohuviinit ja Samppanjat | Englanti
                  Erittäin kuiva, erittäin hapokas, sitruksinen, paahteinen, briossinen

                  Henners Native Grace Multi-Vintage Brut

                    Hattingley Valley Blanc de Blancs Brut 2011

                      Knightor 9112 Brut

                      Vivahteikas & ryhdikäs / Englanti
                      Vivahteikas & ryhdikäs
                      Kuohuviinit ja Samppanjat | Englanti
                      Erittäin kuiva, erittäin hapokas, greippinen, aprikoosinen, sitruunainen, kevyen pähkinäinen, hennon marsipaaninen

                      Englannin eteläosissa on Champagnea muistuttavat olosuhteet

                      Britannian viinitarhat sijaitsevat pääosin Englannin eteläosissa, mutta köynnöksiä kasvaa jonkin verran myös Lontoon pohjoispuolella sekä Walesissa ja jopa Skotlannin puolella. Kaakkois-Englanti on ylivoimaisesti tärkein tuotantoalue noin 75 % osuudellaan.

                      Etelä-Englannin viinitarhojen olosuhteet muistuttavat Champagnen maakuntaa Ranskassa.

                      Molempien kalliopohja on vanhaa merenpohjaa, joka sisältää syvän kerroksen fossiilista kalkkikiveä. Molemmat ovat myös viinialueiksi viileitä, vaikka ilmastonmuutoksen myötä lämpötila nousee. Etelä-Englannin lämpötila on kohonnut 50 vuodessa niin, että se lähenee Champagnen perinteisiä keskiarvoja. Jotkut arvioivatkin, että parin vuosikymmenen kuluttua juomme englantilaista kuohuviiniä, jos haluamme nykyistä samppanjaa muistuttavaa tyyliä.

                      Viileillä tarhoilla rypäleisiin kehittyy runsaasti happoja. Niistä tehtävät happamat viinit saattavat maistua kuplimattomina jopa aavistuksen epämiellyttäviltä, mutta kuohuviiniksi valmistettuna ne palkitsevat hurmaavilla aromeillaan.

                      Kuohuviini valmistetaan samppanjan rypäleillä ja menetelmillä

                      Koska olosuhteet on todettu otollisiksi, Englannissa kopioidaan samppanjan rypälesekoitusta. Maan PDO-laatuviinimerkinnällä aateloidut viinit tehdäänkin pääosin vaalean Chardonnayn sekä tummien Pinot Noirin ja Meunierin sekoituksena. Myös Pinot Blanc, Pinot Gris ja harvinainen Pinot Noir Précoce on sallittu. PGI-merkityissä alueviineissä käytetään muitakin lajikkeita.

                      Englantia ja Champagnea yhdistää myös se, että kuohuviini valmistetaan aina perinteisellä menetelmällä, joka kulkee myös samppanjamenetelmän nimellä.

                      Klassisessa menetelmässä valmistetaan ensin kuplimaton perusviini, joka käytetään toiseen kertaan kuplivaksi siinä samassa pullossa, jossa se tulee kypsyttämisen ja hiivasakan poiston jälkeen myyntiin. Sakkakypsytyksen on kestettävä Englannissa vähintään 9 kuukautta. Samppanjan kohdalla minimi on hieman pidempi, vähintään 15 kuukautta. Kypsytys on ratkaiseva tekijä viinien moniulotteisen luonteen synnyssä.

                      Miltä laadukas englantilainen kuohuviini maistuu?

                      Koska Englannissa tarhat ovat viileitä, viinien hedelmäisyys on tuoretta ja raikasta. Maussa voi usein havaita tuoreen vihreän omenan ja sitrusten kirpeitä aromeja. Mukana saattaa olla myös esimerkiksi hunajamelonin, aprikoosin, keltaisen luumun tai mineraalisuuden tuntua.

                      Klassisen valmistusmenetelmän vaatima kypsytys antaa viineihin kypsän paahteisia piirteitä, jotka voivat muistuttaa paahtoleipää tai briossia.

                      Englannin kuohuviinejä yhdistää erityisen runsas hapokkuus. Rapsakka terävyys usein erottaakin ne samppanjoista.

                      Ryhdikkään rakenteen ansiosta viinit herauttavat aperitiivina veden kielelle. Ne käyvät mainiosti myös ruokapöytään, sillä maku kantaa monien herkkujen parina. Englantilaisen kuohuviinin voi yhdistää esimerkiksi kasvisruokiin, äyriäisiin, sushiin, vaaleaan kalaan, kermaisiin juustoihin tai jopa vaaleaan lihaan.


                      Teksti Lasse Pakarinen, kuva iStockphoto