Roseeprosecco hurmaa ryhdillään ja maullaan

Italian uutuustuote roseeprosecco soveltuu hyvin sekä alkumaljaksi että ruokajuomaksi. Pinkissä proseccossa on raikkaan hedelmäisyyden rinnalla häivähdys herkullisia punaisia marjoja.

Koillis-Italiassa viinin kasvuolosuhteet ovat kohdillaan. Adrianmereltä ja Dolomiiteilta puhaltavat tuulet tuovat viinirypäleisiin raikkautta ikivanhoilla Veneton ja Friuli-Venezia Giulian viininviljelyalueilla. Siellä kasvaa muun muassa Glera- ja Pinot Noir -rypälelajikkeita, joista valmistetaan viinihyllyjen suosikkijuomaa proseccoa. Nyt vaalean kuohuvan rinnalle on tullut vaaleanpunainen hurmuri: roseeprosecco.

Roseeproseccon väri tulee Pinot Noirista

Vaaleanpunainen väri on peräisin Pinot Noir, eli italialaisittain Pinot Nero -rypäleestä, jota roseeproseccossa täytyy olla 10–15 prosenttia. Pinot Noir on ainoa roseeproseccossa sallittu punainen rypälelajike. Samaa lajiketta on voinut löytyä myös tutusta proseccosta, mutta rypäleiden kuoret on pitänyt prosessissa poistaa värin ehkäisemiseksi.

“Italian syksyllä tekemän lakimuutoksen myötä proseccoa saa nyt tuottaa kauniin roseena”, kertoo viinien tuotepäällikkö Karina Tiihonen.

Roseeproseccon ja proseccon välillä on eroa myös valmistuksen pituudessa. Pinkin proseccon valmistus tankkikäymismenetelmällä vie 60 päivää eli tuplasti kauemmin kuin tavallisen proseccon.

Toisin kuin perusprosecco, roseeprosecco on aina vuosikertaviiniä. Vuonna 2020 myyntiin saadaan tuoda vuoden 2019 vuosikertaa ja ensi vuonna vuoden 2020 viiniä. Roseeprosecco on kuitenkin parasta nuorena nautittuna, eikä viini sovellu kellaroimiseen. 

Roseeproseccon hedelmäinen makumaailma on hitti

Karina Tiihonen povaa extra dry, brut ja brut nature -makeusasteilla saatavasta roseeproseccosta hittiä, sillä se yhdistää kaksi trendiä: proseccon ja roseen.

“Roseeprosecco on maultaan samantyylinen kuin prosecco eli hyvin hedelmäinen. Roseeversion maussa on selvästi punaisia marjoja, kuten mansikkaa ja vadelmaa, sekä kevyttä sitruksisuutta, taustalla myös päärynäisyyttä ja kukkaisuutta.”

Seurusteluun ja kumppaniksi kevyille ruoille

Kupliva juoma sopii mainiosti niin seurusteluun kuin kevyiden ruokien pariksi. Tiihonen tarjoaisi juomaa tervetulomaljana tai illanistujaisissa, joissa on tarjolla pientä naposteltavaa. Raikas kuohuviini toimii hyvin ruokaisten salaattien mutta myös mausteisempien ruokien kanssa. Jos olisi kesä, Tiihonen kattaisi pöytään vaaleanpunaisen proseccon rinnalle ison kulhollisen mansikoita.

Roseeproseccot Alkon valikoimissa

Alkon valikoimiin kuuluu tällä hetkellä noin viisikymmentä roseeproseccoa. 

Tarkista haluamasi tuotteen myymäläsaatavuus tai tilaa juoma ilman toimitusmaksua lähi-Alkoosi verkkokaupan kautta.