10 syytä rakastua samppanjaan

Suomalaiset rakastavat samppanjaa, ja siihen on monta hyvää syytä.

1. Samppanja luo tunnelmaa: kuplat luovat juhlan

Kun korkki poksahtaa, juhla voi alkaa.

Ollaanpa kahden kesken, ­pienellä porukalla tai suuressa juhlassa, samppanjapullon avaaminen saa aikaan kepeän, juhlavan tunnelman. Poksahdus on lähtölaukaus iloiselle yhdessäololle. Se riemastuttaa ja vapauttaa kielenkannat.

Kun juhlitaan näyttävästi, vieraiden huomion voi varastaa magnum-kokoisella tai jopa viiden­toista litran samppanjapullolla, mutta aivan yhtä hyvin toimii pieni piccolo. Alkon valikoimassa on yli 40 samppanjaa piccolopulloissa. Niillä voi juhlistaa ystävän tapaamista, arjen onnistumista tai vaikka odotettua vapaapäivää – tilanteita, joissa pieni tilkka juhlajuomaa riittää. 1800-luvulla eläneen näytelmäkirjailija Oscar Wilden­ sanoin: ihminen potee mieli­kuvituksen puutetta, jos hän ei keksi syytä samppanjan nauttimiseen.

Lue lisää samppanjan historiasta.

2. Samppanjan helppous: mitä tarjota samppanjan kanssa?

Pienet helpot herkkupalat riittävät samppanjan makupareiksi. Helppo juhla arjen keskellä syntyy näin:

  • Juustot & samppanja: osta marjarasia, juustopala ja tuore patonki – ja herkuttele ne samppanjan kanssa.

  • Tuoreet marjat & samppanja: Pensasmustikoiden ja muiden tuoreiden marjojen seuraan sopii pirteä ja hedelmäinen roseesamppanja niin tyylinsä kuin kauniin värinsäkin puolesta. Pirteä roseesamppanja toimii myös juustojen kanssa. Champagnessa valmistettavat Chaource- ja Langres-juustot olisivat täydellisiä pareja samppanjalle, mutta juoman seuraan sopivat mainiosti myös kotimaisten pienjuustoloiden ­herkulliset vuohenjuustot ja brietyyppiset juustot.

  • Suolaiset lihat & samppanja: Ilmakuivattu kinkku, samettisen pehmeät pateet ja maukas salami ovat nekin samppanjan herkullisia seuralaisia. Valitse näille runsas ja paahteinen vuosi­kerta- tai vakiosamppanja. Vivahteikkaat ja ryhdikkäät, rutikuivat extra brut- ja brut nature -samppanjat toimivat hienosti mädin kanssa.

Samppanjaa voi myös syödä. Kokeile jälkiruokaresepteistä esimerkiksi:

 Samppanja on herkullinen seuralainen esimerkiksi mansikoille, patongille ja juustoille.

 

3. Samppanja on luksusluokan tuote, josta voi nauttia pienelläkin rahalla

”Makuni on yksinkertainen, tyydyn helposti parhaaseen” – toisin sanoen samppanjaan! Winston Churchill oli tunnettu samppanjan ystävä, joka kertoi nauttivansa juomaa niin voiton kuin tappionkin hetkellä. Se ei siis aina vaadi ympärilleen juhlaa ja kristallikruunujen säihkettä.

Toki samppanja on luksusta, mutta millaista? Verrattuna vaikkapa maailman kalleimpiin automerkkeihin tai klassisiin rannekelloihin, samppanjasta voi nauttia pienelläkin rahalla. Mikään muu luksusluokan tuote ei tule yhtä lähelle tavallista arkea.


4. Samppanja on merkki tyylistä, myös rajoja rikkoville rap-artisteille

Samppanjan tyylien kirjosta löytyy jokaiselle jotakin.

Rap-artistien imagoon ovat kuuluneet pitkät limusiinit, muhkeat korut, yökerhot ja samppanja, jota lipitetään kylmän viileästi pullonsuusta tai joka saattaa solahtaa lasiin jäiden kanssa. He osoittavat, että samppanjan juominen voi myös olla perinteitä rikkovaa – mutta silti: se on samppanjaa!

Uuden sukupolven samppanja on demi sec, puolikuiva vakiosamppanja, jonka tyyli muiden vakiosamppanjoiden tapaan pysyy samana vuodesta toiseen. Se taataan sekoittamalla yhteen viinejä eri vuosikerroista, kasvupaikoista ja rypälelajikkeista. Vakiosamppanjaa kutsutaan nimellä non vintage erotukseksi vuosikerta- eli vintagesamppanjasta. Samppanjatalojen luksus­sekoituksia kutsutaan usein nimellä cuvée prestige.

Oletko uskottava samppanjan kielellä? Samppanjasanaston löydät täältä.


5. Kun haluat samppanjan säilyvän

Pelkästään Chardonnay-rypäleestä valmistettu, paahteinen ja pehmeä blanc de blancs -samppanja on varma valinta viinikellariin. Magnum-pullossa viini ikääntyy hieman hitaammin kuin 0,75 litran pullossa, jolloin siitä tulee ajan kanssa vivahteikkaampi ja viinin suutuntumasta täyteläisempi.


6. Elokuvien unohtumattomia samppanjahetkiä

Samppanja-aamiaisia, viatonta flirttiä ja hurmurin elkeitä.

Samppanjapulloihin oli alkujaan varaa vain kuninkaallisilla. Sittemmin kuplivan juoman ylellistä imagoa on pitänyt ansiokkaasti yllä Hollywood. Aamiainen Tiffanylla -elokuvassa Audrey Hepburn siemailee samppanjaa ennen aamukahvia. Kesäleskessä Marilyn Monroe dippaa perunalastua samppanjaan. The Great Gatsby -elokuvasta on peräisin ikoninen otos, jossa Leonardo DiCaprio ojentaa samppanjalasiaan kohti kameraa.

Samppanjaa nauttivista tähdistä kirkkain on tietenkin James Bond. 007 on tehnyt vaiku­tuksen samppanjalla jo pian 70 vuotta.


7. Samppanjan kehitystyö tuo markkinoille hienoja uusia samppanjoita

Pienet viljelijätuottajat haastavat isot talot kehittämään tuotteitaan.

Champagnen pienet tuottajat ovat perinteisesti myyneet rypäle­satonsa isoille viinitaloille. 2000-luvulla pienviljelijöitä on ohjannut yhä enemmän kiinnostus omien tarhojen hyvinvoinnin kehittämiseen sekä halu nähdä oman työn jälki pellolta pulloon asti. Esimerkiksi villihiiva- ja luomukokeilut ovat tuottaneet hienoja uusia samppanjoita. Siksi pienet viljelijätuottajat ovatkin yhä merkittävämpi tekijä, vaikka tuotanto ei yllä rahassa tai määrässä mitattuna isojen talojen rinnalle.

Vastuullisuuden merkityksen kasvua kuvaa esimerkiksi se, että samppanjapullojen painoa on viime vuosina vähennetty, jotta kuljetuksessa säästyisi polttoainetta. Seuraavaksi syyniin joutunevat lahjapakkausten paino ja kierrätettävyys.

Käväise samppanjan juurilla täällä.


8. Samppanja sopii juomaksi koko aterialle – tai tukiviiniksi

Mitä viiniä ruoalle? Paras ja helpoin valinta on samppanja.

Ranskalaisten mukaan samppanja toimii loistavasti sekä aperitiivina että niin kutsuttuna ulosheittojuomana. Se sopii alkumaljaksi, sitä voi nauttia läpi aterian ja se on paikallaan myös aterian jälkeen.

Vaikka aterialle olisi jo valittu toisenlaiset ruokaviinit, samppanja toimii hyvänä tukiviininä. Tukisamppanja virittää makuhermot ennen ateriaa. Ruokalajien välillä se huuhtelee suusta ylimääräiset täyteläisyydet ja tekee tilaa uusille mauille. Samppanjaa kannattaa maistella myös rinnakkain ruoalle valittujen viinien kanssa. Vertailu voi tuottaa yllätyksen myös puna­viinin­ uskolliselle ystävälle. Ja kun vatsa on jo aivan täynnä, makea jälkiruokaviini voi tuntua tuhdilta. Samppanja sen sijaan palauttaa alun virkeään tunnelmaan. Ja onpa samppanjalla sellainenkin etu, että se ei värjää hampaita kuten punaviini.

Pidä samppanjapullo coolerissa ja kaada lasiin vain pieni kylmä tilkka kerrallaan, jotta juoman kuplat ja viileys säilyvät. Pirteät kuplat ja viileä juoma huuhtelevat suun ennen seuraavaa ruokalajia.


9. Samppanjan myynti viisinkertaistunut sitten vuoden 2000

Suomalaiset ovat löytäneet samppanjan. Sen litramyynti Alkossa oli tammi–elokuussa 25 prosenttia suurempi kuin viime vuoden vastaavana aikana. Kehitys on ollut jo pitkään nousujohteinen. Siemailemme samppanjaa yli viisi kertaa enemmän kuin vuonna 2000.

Kymmenen vuoden takainen samppanja­trendi oli rutikuiva. Extra brut ja zero dosage -viineillä on yhä kannattajansa, mutta nyt samppanjalle sallitaan myös pieni lisäys makeuteen, mikä voi tasapainottaa viinin aromeja.

Roseeviinien huima suosio näkyy myös samppanjan tuotantoalueella Champagnessa. Jopa 15 prosenttia kaikesta tuotetusta samppanjasta on roseesamppanjaa. ”Tyttöjen juomasta” on kasvanut vakavasti otettava gastronominen viini. Tyylejä löytyy pirteistä ja hedelmäisistä aina rotevampiin ruokaroseisiin.

10. Romantikko tai ei – samppanja viestii rakkaudesta

Saanko tarjota lasillisen samppanjaa?

Muotiguru Coco Chanel kertoi juovansa samppanjaa vain kahdessa eri tilanteessa: silloin, kun hän on rakastunut, ja silloin kun ei ole. Rakkauden juomasta onkin moneksi: samppanjan tarjoaminen on mitä parhain avaus tutustumiselle uuden ihmisen kanssa, mutta sitä ei sovi unohtaa senkään jälkeen, kun yhteinen sävel on löytynyt.

Kuplivan juoman tarjoaminen tärkeimmälleen vielä vuosien ja vuosikymmenten jälkeen on herkullinen viesti rakkaudesta ja arvostuksesta.



Teksti Niina Mälkiä, Pääkuva Satu Nyström, Ruokaohjeet Mika Rampa, Tyyli Hanna-Katariina Mononen

Juomasuositukset Anri Lindström ja Taina Vilkuna, Alko

Samppanjat Alkon valikoimissa

Alkon valikoimassa on yli 530 samppanjaa pienistä piccoloista jättimäiseen 18 litran pulloon saakka.

Edullisimmillaan samppanjasta pääsee nauttimaan vain vähän päälle 10 euron piccolopullon hinnalla. Maksimissaan 20 euron hintaisia piccoloita valikoimassa on 25. Edullisimmat 0,75 litran pullot maksavat noin 25 euroa. Kalleimmissa hinta kipuaa 3 000 euron rajan yli.

Valikoimat vaihtelevat, mutta kaikista myymä­­löistä löytyy samppanjaa. Kaikkia samppanjoita voi tilata Alkon verkkokaupasta.

Sinua voisi myös kiinnostaa