Mikä tekee viinistä arvoviinin?

Alko hemmottelee viininharrastajia valikoiman arvoviineillä, jotka antavat mahdollisuuden maailmanluokan huippujen maistamiseen. Verkkokaupan kautta erikoisuudet ovat saatavilla koko Suomessa. 

Viinien maailmassa on tuotteita, jotka saavat harrastajien sukat pyörimään jaloissa. Usein ne ovat erityisen laadukkaita harvinaisuuksia, joiden saatavuus on rajallinen ja hintakin siksi korkea. Monesti niitä kutsutaan arvoviineiksi.

”Arvoviinit ovat säilytystä kestäviä ja kansainvälisesti arvostettuja tuotteita, jotka edustavat alueen ja tuottajan parasta tyyliä. Niistä useimmilla on historiaa”, sanoo viinien tuotepäällikkö Timo Tossavainen.

Viinien hinta määräytyy kysynnän perusteella.

”Arvoviinien tarjonta ja pullomäärät ovat pieniä. Niillä on rajallinen saatavuus ja usein suuri kysyntä, mikä heijastuu hinnassa”, täydentää Taina Vilkuna, Alkon tuoteviestintäpäällikkö.

Mitään tarkkaa määritelmää tai hintarajaa arvoviineillä ei kuitenkaan ole, vaan kyse on kunkin omasta kokemuksesta. Lisäksi rosee- ja valkoviinien huiput ovat edullisempia kuin arvostetuimmat punaviinit tai samppanjat.

Arvoviinit tulevat klassisilta alueilta, joita muut haastavat

Arvoviinit tulevat usein – mutta eivät aina – tunnetuilta ja arvostetuilta viinialueilta.

”Arvoviinien käsite on laajentunut maantieteellisesti. Ennen aseman saavuttivat lähinnä Ranskan Bordeaux’n ja Bourgognen sekä Saksan Moselin tapaisten alueiden parhaat tuotteet, mutta nyt arvoviinejä tulee koko maailmasta. On tuottajia, jotka tekevät itsestään kulttihahmoja ja luovat siten uusia alueita, joilta arvoviinejä alkaa tulla”, Vilkuna avaa.

Klassisiin arvoviinejä tuottaviin alueisiin kuuluvat myös Ranskasta Rhône ja Champagne, Espanjasta Rioja sekä Italiasta Piemonte ja Toscana. Uudempiin tulokkaisiin lukeutuu muun muassa Espanjan Ribera del Duero, joka nousi maineeseen toden teolla 1990-luvulta alkaen, ja josta tulee nykyisin lukusia arvostettuja viinejä.

Arvoviinejä tehdään myös Euroopan ulkopuolella. Kaliforniassa sijaitseva Napan laakso nousi huipulle 1970-luvun loppupuolella, kun sen viinit päihittivät kuulussa Pariisin sokkotestissä bordeaux’laiset kilpakumppaninsa. Nyt sama ilmiö on tapahtunut Chilen viineille Berliinin maisteluissa, jotka järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2004. Eturivin viinikriitikot arvioivat sokkona Chilen huiput Ranskan ja Italian klassikkoja korkeammalle.

Mahdolliset alkuperäalueet eivät rajoitu näihinkään. Ikonisen statuksen saavuttaneita viinejä tulee esimerkiksi Uuden-Seelannin Marlborough’sta, Argentiinan Mendozasta etenkin Ucon ja Luján de Cuyon laaksoista, Australian Barossasta sekä monelta muulta alueelta.

Erikoiserät tuovat paljon arvoviinien uutuuksia

Arvoviinejä on Alkon hyllyillä nyt enemmän kuin koskaan. Eri tuotteiden määrä on ylipäätään lisääntynyt merkittävästi, nimikkeitä on jo yli 9 000. Niistä jopa yli 1 000 on viinejä, joita voi Tossavaisen mielestä kutsua arvoviineiksi.

”Arvoviinejä on valikoimassa monipuolisesti ja niitä tulee koko ajan lisää. Kuukausittaisissa erikoiserissä niitä on hyvin erilaisilla teemoilla”, Tossavainen sanoo.

Erikoiserät on Alkon konsepti, jossa valikoimaan otetaan joka kuukausi rajoitettu erä tuotteita mielenkiintoisina kokonaisuuksina. Osa viineistä on arvoviinejä, mutta mukana on edullisempiakin pulloja, joiden kautta esimerkiksi harvinaisen alueen makuun pääsee kohtuullisella hinnalla. Alkon erikois- ja huippumyymälöissä erikoiserät ovat saaneet oman hyllyn, josta ne on helppo löytää.

Tossavainen kertoo, että arvoviinejä tulee säännöllisesti myös Helsingin Arkadian lippulaivamyymälään. Näiden huippujen erät ovat toisinaan erittäin pieniä, jopa vain pari pulloa harvinaista tuotetta. Lippulaivamyymälän pieneriä voi tilata mihin tahansa myymälään Alkon verkkokaupan kautta.

Milloin arvoviinin avaaminen on paikallaan?

Arvoviinit ovat vaihtelevia, joten niin ovat myös niiden käyttöyhteydet. Usein viinejä ei avata heti ostohetken jälkeen, vaan parhaiten ikääntyviä saatetaan säilyttää kellarissa vuosien ajan.

Huipputason viinin avaaminen on paikallaan, kun halutaan panostaa ja ostetaan ehkä vähemmän mutta laadukkaampaa. Ystävien kanssa jaettuna hintakaan ei välttämättä hirvitä.

”Arvoviinit sopivat nautiskeluun hyvän ruoan kanssa silloin, kun erinomainen viini halutaan yhdistää erinomaiseen ruokaan. Toinen yhteys on harrastaminen, kun avataan meditaatiomielessä hieno pullo ja pohditaan viinin nyansseja. Toisaalta kuohuviinien puolella samppanjat ovat usein juhlahetkien juomia”, Tossavainen pohtii.

Arvoviinit sopivat myös pruuvin eli maistelutilaisuuden aiheeksi. Ystävien kanssa voi kerääntyä pöydän ääreen ja laittaa arvoviinit viitekehykseensä vertailemalla niitä muihin tuotteisiin.

Teksti Lasse Pakarinen, kuva iStock