Minkälainen viini on lambrusco?

Pirskahteleva, hieman makea, punainen – tai sitten jotain muuta. Italian lambrusco on jännittävän monipuolinen viinityyppi, joka tekee taas tuloaan.

Lambrusco  on italialainen viini, joka elää nyt uutta tulemistaan. Alkon tuoteviestintäpäällikkö Anri Lindstöm kertoo, että nimi Lambrusco tarkoittaa itse asiassa paitsi viinityyppiä myös rypäleitä, joista se valmistetaan.

Lambruscot valikoimissamme


”Jos tarkoitetaan viiniä, lambrusco on Emilia-Romagnan maakunnan viiniherkku, joka voi olla kaikkea pirskahtelevasta kuohuvaan ja kuivasta makeaan”, Lindström kuvailee. 

”Käytännössä se on viinityyli, josta löytyy aina edes pienesti kuplia, ja joka tehdään Lambrusco-perheen eri rypälelajikkeista tyypillisesti niitä sekoittaen.”

Hedelmäinen ja hapokkuuden raikastama lambrusco kiinnostaa nyt ruokaviininä. Sen kotiseudulta saadaan moni Italian rakastettu ruoka kuten parmankinkku, balsamico, parmesaani, ragù alla bolognese, tagliatelle ja tortellinit – lambrusco onkin kotonaan näiden runsaiden makujen seurassa.

Tutustu lambruscoon:

Millainen viini lambrusco on?

Anri Lindsröm korostaa, että lambruscon tyylien kirjo on laaja.

  • Klassisesti lambrusco on punaviini, mutta sitä tehdään jonkin verran myös valkoisena ja roseena.

  • Makeusasteet vaihtelevat, mutta myös kuivissa lambruscoissa on yleensä ainakin hieman sokeria.

  • Yhdistävä tekijä on kuplivuus, joka vaihtelee keveästä helmeilevyydestä kuohuviinin tapaiseen kuplintaan asti. 

Kuplat syntyvät eri menetelmillä:

  • Tyypillisesti lambrusco saa kuplansa suljetuissa tankeissa.

  • Joskus käytössä on kuohuviinien perinteinen menetelmä, jossa kuplat syntyvät toisessa käymisessä pulloissa.

  • Historiallinen, yhä käytettävä valmistustapa on metodo ancestrale. Se perustuu yhteen käymiseen, jossa viini käy loppuun ja saa kuplansa pulloissa. Moni laatutuottaja on innostunut tästä menetelmästä.

Miltä lambrusco maistuu?

Lambruscon makua leimaa runsas hedelmäisyys. Rypälelajikkeet vaihtelevat, ja ne kaikki antavat omanlaisiaan aromeja.

”Makumaailmalta voi odottaa ihanaa hedelmäistä marjaisuutta”, Lindström tiivistää.

Lambruscon aromeissa voi aistia esimerkiksi:

  • tuoreita vadelmia

  • kypsää kirsikkaa

  • jopa karkkimaisen marjaisia sävyjä

  • vesimelonia

  • ruusuisuutta tai

  • sinisten kukkien parfyymisuutta.

Rakenteeltaan lambrusco on suhteellisen kevyt viini:

  • alkoholipitoisuus on tyypillisesti varsin matala

  • hapokkuus ja kuplivuus antavat viiniin raikkautta

  • tanniineja eli ryhdikkäitä parkkihappoja on vähänlaisesti, joskin myös rotevia lambruscoja tehdään

  • kuivemmat lambruscot maistuvat keveämmille kuin makeat.

Missä lambruscoa tuotetaan?

Lambruscoja tehdään Pohjois-Italiassa Emilia-Romagnan maakunnassa, osin myös Lombardian puolella. Pienessä mittakaavassa Lambrusco-lajikkeita viljellään muuallakin.

Viinin historia on pitkä, sillä jo etruskien uskotaan viljelleen Lambrusco-rypäleitä ennen roomalaisten valtakautta.

Tarhat sijaitsevat pääosin Modenan ja Reggion kaupunkien ympärillä maalaismaisemassa, joka on Italian maatalouden sydäntä. Tarhanpaikat vaihtelevat rehevältä tasangolta kukkuloiden vähäravinteisille rinteille, joilta arvostetuimmat viinit tulevat.

Tuotantoalueita on useita eri kokoisina ja eri tavoilla laatuluokiteltuina. Anri Lindström nostaa esimerkkeinä laajan IGT Emilia -alueviiniluokan, jonka alueella on myös pienemmät DOC Modena- ja DOC Reggiano -laatuviiniluokat.

Alueella on myös vielä pienempiä ala-alueita, joita pidetään yleisesti arvostetuimpina. Niitä ovat esimerkiksi:

  • DOC Lambrusco di Sorbara, jonka viineissä on tuntuvaa hapokkuutta, intensiivisen kukkaisa ja punamarjaisa tuoksu sekä suhteellisen kevyt väri.

  • DOC Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, pieni ja kukkulainen alue, jonka vähäravinteisilta tarhoilta saadaan ryhdikkään tanniinisia ja muita lambruscoja täyteläisimpiä viinejä.

Mistä rypäleistä lambrusco valmistetaan?

Lambrusco on laaja rypäleperhe, jonka eri lajikkeita yleensä yhdistellään lambrusco-viineissä. Lisäksi mukana saattaa olla pieniä määriä muita paikallisia lajikkeita.

  • Lambrusco Salamino on viljellyin Lambrusco-perheen rypäle. Sen nimi tarkoittaa hauskasti pikkusalamia, sillä lajikkeen tertut ovat pitkulaisia. Aromissa on vadelmaa, kirsikkaa ja ruusua.

  • Lambrusco Grasparossa on lajikkeista ryhdikkäin ja tanniinisin, mutta sen aromissa on herkkää kukkaisuutta kuten orvokkia sekä appelsiinin ja persikan kukkia.

  • Lambrusco Sorbaran erityispiirre on tuntuva hapokkuus. Siitä tehdään usein varsin kuivia lambruscoja, joissa on esimerkiksi kirsikan ja mustikan aromeja.

  • Lambrusco-lajikkeiden satomäärät ovat poikkeuksellisen suuria. Lambruscon uusia tuulia on nyt sadon rajoittaminen, millä nostetaan osaltaan viinien laatua.  

Miksi lambrusco on nyt nousussa?

Makean tyylin lambrusco oli suuressa suosiossa 1970- ja 1980-luvuilla. Se oli tuolloin Italian tärkeimpiä vientiviinejä, jota laivattiin paljon esimerkiksi Yhdysvaltoihin ja Britanniaan. Lambruscon suosio kuitenkin laantui kuivempien viinityylien tieltä.

Nyt lambrusco on jälleen nousussa. Uusien tuulien puhaltaessa viinityyliä on modernisoitu ja yhä useammat tuottajat panostavat laatuun. Kuivemmat lambruscot ovat yleistyneet.

Lindström kertoo, että maailman metropolien ravintoloiden sommelierit ovat jo huomanneet lambruscon potentiaalin ruokayhdistelmissä.

Samalla etenkin nuoremman sukupolven viiniharrastajat ovat ottaneet rennosti helmeilevän ja hedelmäisen lambruscon omakseen – osin sanoakseen ei tietynlaiselle elitismille.

”Kaiken ei tarvitse olla vakavaa. Se, että ei ole vakavaa, ei tarkoita, etteikö viini voisi olla laadukas”, Lindström pohtii.

Suomessa lambrusco on vielä pienempi ilmiö kuin maailmalla, mutta se kuplii pinnan alla jo täälläkin.

Minkä ruokien seuraan lambrusco sopii?

Minkä ruokien kanssa lambrusco sopii?

Anri Lindström sanoo, että lambruscon ruokakumppaneita miettiessä kannattaa huomioida viinin sisältämän sokerin määrä.

Lambruscoja tehdään eri makeusasteissa, jotka ovat kuivimmasta makeimpaan: secco, semisecco, amabile ja dolce.

Lambruscot kannattaa aina tarjota viilennettyinä, mikä korostaa niiden keveyttä.

Liha, kala, kasvisruoat

Kuiva lambrusco on moneen sopiva ruokaviini, joka toimii mainiosti vaikka lampaankareen tai kunnolla viilennettynä lohenkin kanssa.

Kuiva lambusco on kotonaan myös niin salaattien kuin tuhdimipien kasvisruokien parina.

Pizzat ja pastat

Lambrusco on yleispätevä viini tomaattisille ja lihaisille pastaruoille sekä pizzalle. Suolaisen ruoan kanssa toimii myös hieman sokeria sisältävä viini, jota hapokkuus raikastaa.

Juustot ja leikkeleet

Lambrusco on mainio piknikviini tai pikkusuolaisten seuralainen. Sitä kannattaa kokeilla vaikka juustojen ja leikkeleiden parina.

Lambrusco on itseoikeutettu kumppani esimerkiksi Emilia-Romagnan omille aarteille kuten parmankinkulle, mortadella-makkaralle, culatello-salamille ja parmesaanille.

Seurustelu ja jälkiruoat

Puolimakea amabile oli ennen se suosituin lambruscotyyli, joka on erityisesti kotonaan seurusteluviininä. Sitä kannattaa maistella mansikoiden kanssa.

Kaikista makeimmat lambruscot soljahtavat jälkiruokaviinien kategoriaan. Ne sopivat etenkin marjaisten jälkiruokien pariksi.

 

Anri Lindström
Tuoteviestintäpäällikkö Anri Lindström on viinien ja muiden juomien huippuammattilainen, jonka mielestä juomien maailmasta löytyy jokaiselle jotakin mielenkiintoista. Vapaalla Lindströmin tapaa musiikin parissa, keittiössä kehittelemässä uusia reseptejä tai lautaroolipelin ääressä.